Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Стара Загора разкрива красотата на мозайките от Филипополис

Снимка: архив

Със забележителна изложба Стара Загора отбелязва днешния Световен ден на туризма. “Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“ представя чрез фотографии и информационни табла великолепието на мозайките в ранноантичния храм.

“Значение за това Филипополис да има толкова голяма и красива базилика има император Константин, който премества столицата на империята от Рим в Константинопол и така градът се озовава много близо до столицата”, разказва Радост Иванова, изп. директор на организацията “Тракийски туристически район“.

Епископската базилика има обща площ от над 2000 кв. м и може би най-забежителното в нея са мозайките с различни цветове и форми. Много от тях изобразяват птици, символ на Райската градина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37