Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Директорът на Института по имунология: Засега няма българска ваксина срещу Covid-19

Проф. Пенка Петрова
Снимка: БГНЕС

"Доста далече сме от създаването на българска ваксина срещу коронавирус и не трябва да я чакаме", каза пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН. Така тя влезе в противоречие с директора на департамент “Имунология” в института и бивш депутат от ИТН проф. Андрей Чобанов, който заяви, че на 5 октомври ще бъде представен препаратът.

Според проф. Пенка Петрова обаче имунологът ще представи единствено "научните данни за инвитро тестове към клетъчни линии на световен конгрес по имунология". По думите й, засега няма истинска ваксина, която да може да се тества, защото с това трябва да се заеме фармацевтична компания. "По-добре да разчитаме на тези, които вече са одобрени от Световната здравна организация", посъветва тя.

Още от категорията

Хърватия, Словакия, Украйна и Молдова влизат в червената зона

Считано от 30 октомври, събота, Хърватия, Словакия, Украйна и Молдова влизат в списъка на държавите в червената зона съгласно реда за влизане в България.   От червена в оранжева зона преминават Индия, Колумбия, Аржентина и др. От зелена в..

публикувано на 26.10.21 в 19:35

Времето ще остане без промяна и без валежи

В сряда сутринта в низините и около високите водни басейни ще се образуват мъгли. Минималните температури ще е между 1 и 4° на запад и до 7-10° на изток. През деня над на много места в Централна и Източна България ще се задържи ниска слоеста..

публикувано на 26.10.21 в 18:30

До 10 лева ще плащат гражданите за антигенни тестове за сметка на държавата

Със 162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни лаборатории на територията на страната е сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове, съобщават от Министерството на здравеопазването. Тези болници и лаборатории..

публикувано на 26.10.21 в 18:04