Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кирил Петков: „Продължаваме промяната“ не е президентска партия

Разговори с ДПС и ГЕРБ само след подкрепата им за дълбока съдебна реформа

Снимка: БГНЕС

Със своеобразно „турне“ из страната, новата формация на българската политическа сцена - партия „Продължаваме промяната“, започна срещи със свои симпатизанти. Първите градове, които посетиха двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, бяха родните им Пловдив и Хасково, а разговорите с местните са мотивирали двамата, че амбициозните задачи, които са си поставили, са изпълними и си струва да продължат борбата за постигането им. В града под тепетата Кирил Петков обясни пред БНР- Пловдив какъв тип хора ще присъстват във все още необявените им кандидат депутатски листи.

„Преди 14 години с Асен Василев започнахме една програма, която нарекохме „Харвардските курсове“. В нея избрахме най-талантливите студенти – магистри от цяла България. Сред тях имаше юристи, икономисти, лекари, на които плащахме за тяхното образование. За тези 14 години през тези курсове минаха 671 души. Това ще бъде една от „банките“ за нашата партия. Друга част, ще бъдат хора, които са успели в своите бизнеси.“

В интервю за БНР-Хоризонт Петков допълни:

„Ние не сме президентска партия, но подкрепяме президента, защото имаше куража да даде на едни млади хора пълна свобода да действат. Когато видите нашите листи, ще се разбере колко изчистен проект е този. Всички хора, които участват в нашите листи са личен наш избор, с който и двамата сме съгласни.“

Що се касае до колаборацията с други политически субекти Асен Василев разсея съмненията, породени от уклончивите изказвания относно сътрудничество с ДПС и ГЕРБ. В интервю за Нова телевизия той каза, че са отворени към всички, припознали начините на управление, които новата партия иска да наложи в следващо правителство. „Между нас и ДПС стои една огромна разделителна линия, свързана с Делян Пеевски и закона „Магнитски“. Докато ДПС стои плътно зад него и твърди, че в САЩ са се объркали, обявявайки името му в списъка на санкционираните, ние няма как да започнем разговори с тях. Що се отнася до ГЕРБ, имаме същия тип проблеми. Няма как ние да спрем течовете в държавата като насочим парите да се разходват, без да заработят прокуратурата и съдебната система. Ако ГЕРБ решат и обявят, че ще подкрепят работеща прокуратура и съдебна система и всички, нарушили закона до момента, отидат в затвора, тогава нека да заповядат на разговорите“, уточни Василев.

Въпреки категоричните заявки от двамата бивши министри за пълна прозрачност и почтеност, около политическия проект все още има редица въпроси без отговор:

„Правят се много намеци, един от които е, че партията е създадена с благословията на президента, с цел да прибере едни меки периферии, които трудно биха припознали кандидатурата на генерал Радев, като достойна за преизбиране – каза социалният антрополог Васил Гарнизов и обясни: – Това са по-скоро центристи, които нямат много трайна политическа привързаност и не показват, че политическата лоялност, им е основна ценност. Самата конструкция на партията подсказва, че тя е създадена като нещо, което да добавя гарнитура към избирателите на  президента.“

Новата формация със сигурност ще бъде равностоен конкурент на останалите, но социологът Първан Симеонов прогнозира, че основни конкуренти на „Продължаваме промяната“ ще са две политически формации – БСП и „Деморатична България“. Всяка от тях възприема това по различен начин:

„Тук има два подхода. Старомодният на БСП, които казват „те ни цепят“. Другият е на ДБ, които казват, че новата партия е техен потенциален партньор. ДБ са осъзнали един от най-важните уроци на съвремието ни - бъдещето в политиката е в мрежите, а не в монолитните ѝ йерархизирани структури.“

Съставил: Йоан Колев

Още от категорията

Южна Африка с интерес към българското кисело мляко

На среща в София министърът на външните работи Светлан Стоев и заместник-министърът на Департамента на международните отношения на Южна Африка Алвин Буетес потвърдиха желанието на двете страни да активизират отношенията си. Сред възможностите за..

публикувано на 15.10.21 в 15:27

Еврокомисарят Тимерманс обеща в София справедлив енергопреход

Първата реална крачка по пътя към зеления преход на България е националният План за възстановяване и устойчивост, каза премиерът Стефан Янев пред форума „Зеленият преход - решения и предизвикателства за България“, в който участва и Франс Тимерманс,..

публикувано на 15.10.21 в 12:14

Започва трета предизборна кампания за година, този път „2 в 1“

От 15 октомври до деня за размисъл на 13 ноември България е в предизборна кампания. За първи път в демократичната ни история сме призовани да гласуваме трети път за парламент за по-малко от една календарна година. Извънредните избори за 47-о Народно..

публикувано на 15.10.21 в 06:15