Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доверието към лекаря кара хората в община Върбица да се ваксинират срещу Covid-19

„С пациентите сме като едно голямо семейство”, казва д-р Алиосман Ахмед

Д-р Алиосман Ахмед
Снимка: личен архив

На фона на тревожно ниския процент на ваксинираните в България (около 18%) един млад медик, работещ в селски район, постигна забележителен успех като постави ваксини срещу Covid-19 на 40% от предимно възрастните си пациенти и бе отличен с грамота от Министерството на здравеопазването. 


Как д-р Алиосман Ахмед е постигнал този резултат, с какви предизвикателства се среща и как се гради доверието „лекар-пациент” – за всичко това медикът разказа в интервю за Радио България.

29-годишният общопрактикуващ лекар д-р Ахмед е родом от Търговище. След като завършва Медицинския университет във Варна, работи първо в „Бърза помощ“ в морската столица, след това в Спешното отделение в град Шумен, а от 2019 година има частна практика и лекува хората в община Върбица, обл. Шумен.

Д-р Ахмед споделя, че повечето хора не вярват във ваксините и се надяват болестта да протече по-леко при тях, да не ги събори и забравят, че възрастните им родители, баби, дядовци и близки с хронични заболявания са уязвими. Налага му се да убеждава всеки един и така успява да ваксинира около 40 % от пациентите си. Нещо повече – доверяват му се и хора от съседни общини и области. Работи с всички видове ваксини и оставя на пациента да избере коя да му бъде поставена.

В България в момента се дискутира целесъобразността ваксината да бъде поставяна и на деца, а д-р Ахмед подкрепя идеята:

„В пациентската ми листа засега нямам ваксинирани деца. Гледам да покрия възрастното население”, казва специалистът.

Както при всички медикаменти, и при ваксините има странични ефекти. Най-честият такъв, който наблюдава младият доктор е зачервяване и локален оток:

„Като цяло в част от населението, да кажем 10-15 % постваксинационно имат температура, която е реакция на имунната система, но минава леко. Засега няма тежки реакции.“

Д-р Ахмед полага грижи за близо две хиляди пациенти и споделя следните наблюдения относно реакцията към ваксините:

„Имам ваксинирани пациенти преди няколко месеца, които наскоро изкараха ковид. Протече много добре – само с хрема, което подсказва, че самата ваксина работи и добре реагират пациентите на нея. Имам и пациент, който имаше и придружаващи заболявания, основно с тежко сърдечно заболяване. При него също протече добре, не се стигна до тежка пневмония и т.н.”

Лекарят от Шуменско е постигнал забележителен успех в реализацията на имунизационната кампания срещу Covid-19, защото е успял да създаде силна връзка със своите пациенти.

„Много време отделям на това да съм част от едно голямо семейство с моите пациенти. Гледам да вляза в техните обувки, да разбера болките им. Те ми се доверяват. Наистина искам да им помогна и го показвам, казвам, обяснявам, ако трябва дори 10 пъти. Трябва да се чувстват добре, не трябва да са подтиснати, не трябва бъде насила. Всичко става с много работа, понякога се прибирам в 9 или 10 часа. Не е лесно.“

Д-р Ахмед ежедневно изминава големи разстояния, за да достигне до всеки нуждаещ се от помощ и съвет. Изслушва пациентите, отговаря на всичките им въпроси, разпитва ги за физическото, но също и за емоционалното им състояние. Точно както се случва в семействата.

Снимки: личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15
Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45