Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Павел Балев е новият носител на Националната награда „Акад. Марин Големинов“

Диригентът Павел Балев
Снимка: Софийская филхармония

На 28 септември – рождения ден на акад. Марин Големинов, за шеста поредна година, беше връчена Националната награда за принос в музикалното изкуство, носеща името на големия български композитор. По традиция церемонията по награждаването в родния му Кюстендил беше съпроводена от концерт, с който започва новият сезон на Музикално сдружение „Акад. Марин Големинов“. Тази година на сцената бяха младите музиканти от независимия струнен оркестър Drop Down Community. Както научихме от организаторите, техните изпълнения са получили искрените аплодисменти и адмирации на публиката в Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“.

Струнен оркестър Drop Down Community

Според избора на авторитетното жури, новият носител на престижната награда е маестро Павел Балев – диригент с впечатляваща кариера, свързал името си с някои от най-големите симфонични и оперни оркестри по света.

Известно е, че през 1996 г. Павел Балев печели първа награда на Международния конкурс за диригенти „Карл Мария фон Вебер“ в Мюнхен. През 1999 г. получава първа награда на националния конкурс по дирижиране в Германия и наградата „Херберт фон Караян“, а 2003 г. му носи представителната награда за диригенти на град Бад Хомбург. През 1998 г. Балев ръководи Камерната опера в Дрезден. От 1999 г. до 2002 г. е музикален ръководител на Оперния театър в Росток. От 2002 г. е заместник-генерален музикален директор на Оперния театър в Хале. От 2007 г. (до днес) е главен диригент на Филхармония Баден-Баден, както и международната академия „Карл Флеш“, в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. От тази година маестро Балев е и генерален музикален директор на Театър Нордхаузен и Лоо-оркестър Зондерсхаузен, а от 2022 г. паралелно ще започне работа като музикален директор на Операта в Лимож.


Въпреки големите си световни успехи, Павел Балев не забравя България и често гастролира в родината си. Винаги когато е възможно, той включва в програмите си, у нас и по света, произведения от български композитори. Наградата получава за цялостната си дейност, част от която е задълбочената интерпретация на „Симфоничните вариации по тема от Добри Христов“ от Марин Големинов с Пловдивската и Софийската филхармонии. Поради професионални ангажименти маестро Балев не е присъствал на награждаването, но в писмо до организаторите споделя: „Тази награда приемам като признание, но повярвайте ми – много повече като едно задължение. Познавам музиката на големия български композитор-класик Марин Големинов още от ученик. Натрупвайки опит като музикант и диригент, започнах да чувствам истинска силна вътрешна необходимост да представям и интерпретирам на сцената неговата музика.
Съприкосновението с творчеството му ме изпълваше с възхищение, с гордост и със самочувствие, че съм българин! Истинско удоволствие е всеки път да откривам стройната логика на формата, дълбочината и енергията на израза, картинността, музикалните цветове, богатството на идеи, колорита на оркестрацията... Като български диригент се чувствах длъжник на Марин Големинов, чувствам се така и днес! Очаквам с нетърпение новите възможности, свързани с работата ми върху неговото творчество! Наградата, която имам честта да получа от Вас, е за мен огромен повод за радост!
Вярвам, че музиката на Марин Големинов все повече ще ни обединява и обогатява, защото тя отдавна си е извоювала правото да бъде непреходна и незаменима част от българското културно наследство!“

Марин Големинов

„Фактът, че именно диригент е отличен тази година е знаков и по друга причина – колкото и прочут да е Марин Големинов като композитор, той е бил изключителен диригент и именно той основава факултета по дирижиране в Музикалната академия в София. Искам и да благодаря на всички от Музикалното сдружение, на общината и лично на кмета на Кюстендил за прекрасната организация и сърцато отношение“ – подчерта Лилия Големинова, внучка на композитора, организатор и член на журито, чийто председател е акад. Георги Минчев, а останалите членове са проф. Пламен Джуров, проф. Павел Герджиков, проф. Боянка Арнаудова и Дима Укалска (от ръководството на община Кюстендил).

Диригентът на Камерен оркестър „Орфей“ Райчо Христов получава приза „Златен ансамбъл“

Наред с голямата награда, журито присъди и приза „Златен ансамбъл“ – на Камерен оркестър „Орфей“ с диригент Райчо Христов, който е дълбоко свързан не само с творчеството на акад. Големинов, но и с идеята и реализирането на наградите на негово име. Съставът получава отличието за своята цялостна дейност, интересните програми, които поднася на публиката, в които по традиция присъстват творби на българския класик.

Снимки: Софийска филхармония, Лили Големинова, Радио Благоевград, личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05