Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си концертен сезон

Снимка: Здравко Петров

На 1 октомври Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива новия си сезон. Концертът е в зала „България“, а радиосимфониците го посвещават на своя професионален празник –Международния ден на музиката, както и на православния Покров Богородичен, и двата отбелязвани през първия ден на октомври. В програмата ще прозвучат произведения, специално подбрани от диригента Марк Кадин – „Аве Мария“ от Франц Шуберт, „Майко Божия, пред теб стоя“ от Джон Тавенър John Tavener (премиера за България), „Влахерна. Покров Богородичен“ от Георги Арнаудов, както и Концерт № 3 за пиано и оркестър от Сергей Рахманинов. Творбата на големия руски композитор е написана и изпълнена (от самия него) за пръв път в САЩ, заедно с New York Symphony Society, днес New York Symphony Orchestra. Счита се, че това е едно от най-трудните произведения в жанра, истинско изпитание и за най-големите пианисти. Рахманинов споделял със своите приятели и колеги, че харесва Третия си клавирен концерт дори повече от Втория – една от неговите визитни картички пред света и до днес.

Константин Емелянов

За изпълнението на това произведение в програмата на 1 октомври предизвикателството приема Константин Емелянов – младият руски пианист, артист на Yamaha, който гостува за пръв път у нас през 2019 г. , отново за началото на концертния сезон на Симфоничния оркестър на БНР. Константин е лауреат на редица престижни награди, сред които може би най-впечатляващо е третото му място на Международния конкурс „П. И. Чайковски“.

Наред с концертите, планирани в новия сезон, за СО на БНР предстои активна звукозаписна дейност, в която специален акцент се поставя върху знакови произведения от българската музикална история.

Снимки: Здравко Петров, Ани Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15