Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъдите се страхуват от фалит, държавата им обеща помощи

Снимка: БГНЕС

Повишените цени на електроенергията, горивата и фуражите изправят мнозина животновъди пред опасност от фалит. Наред с нарасналите разходи, положението им утежняват невъзможността да обслужват кредитите си и липсващите с месеци държавни помощи. Затова и някои от тях вече обмислят друг вид препитание.

За да преодолеят икономическите последици от Covid кризата, близо 50 хил. стопани ще бъдат подпомогнати с общо 70 млн. лв., съобщиха неотдавна от Министерството на земеделието. Половината от сумата ще бъде насочена към животновъдството и с тези средства 20 хил. заети в сектора ще трябва да покрият завишените си разходи.

Ако държавата желае да запази бранша, трябва незабавно да го подкрепи финансово, смята Румен Караманов от Асоциацията на свиневъдите. С парите като начало ще може да се купи фураж, за да не стоят животните гладни.

Румен Караманов

Свиневъдството е в много тежко положение – добавя той. – Докато цените на основни хранителни продукти вървят нагоре, месото стои на нереално ниски стойности на фона и на завишените цени на суровините – зърно, микроелементи, абсолютно всичко, засягащо изготвянето на фуражните смески. Няма производител на свинско месо, който в момента да не губи между 40 и 50 ст. на килограм живо тегло. Ще дам пример с голям свинекомплекс – той работи на загуба от 700-800 хил. лв. всеки месец. Докога ще издържим, не знам, но ако нищо не се промени, ще последват фалити.“

Ирина Никова отглежда над 250 бивола. За последен път получава помощи в началото на годината заради епидемията от коронавирус. За да спаси стопанството си, изтегля кредит, но все още няма яснота как ще го върне.

Марина Иванова, която се грижи за крави и телета, също от месеци не получава каквито и да било помощи. Подобно на цената на месото, и тази на млякото остава непроменена.

Липсата на помощи ще се отрази на стопанството, още повече, че най-основните препарати, с които се третират семената, за да има добиви, са скочили ужасно много – казва тя. – Само торовете са поскъпнали с минимум 30%. Наистина през т.г. културите и пшеницата поскъпнаха, но се оказва, че имаме двоен разход за сметка на една малко по-висока цена. Така че не очаквам нищо добро, още повече, че се очертава и сушава година.“

Засега в стопанството на Марина Иванова „закърпват положението“ и се справят „някак си“. Опитват се да задържат работниците си. Надяват се и на улеснени процедури при кандидатстването за обявените субсидии, за да стигнат парите до повече хора.

„Млечният сектор лека-полека върви към намаляване на броя на животните и на фермите – заявява, на свой ред, Михаил Михайлов, който отглежда животни и произвежда млечни продукти и фураж. – Колегите се ориентират в две направления – земеделие, без да гледат животни, а хората от млечния сектор минават в месодайния, отглеждайки крави за месо. Това е тенденция, която набира много бързи темпове. Затова и ако не се вземат мерки, млякото ще намалее драстично.“

Михаил Михайлов, подобно на много от заетите в сектора, стои на кръстопът. С наличните фуражи и той ще изкара „някак си“, но големият проблем е че банката отказва заеми, преди да бъдат издължени старите. „Ние трябва да говорим за развитие, а не за спасяване“, изтъква той, докато пред очите му стратегическите за страната ни говедовъдство и овцевъдство буквално си отиват.

Целите интервюта чуйте ТУК.

Съставил: Диана Цанкова /по материали на БНР Бургас/

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00