Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С българска творба Софийската опера открива новия сезон

Софийската опера днес ще открие новия си творчески сезон с операта-оратория “Светите Кирил и Методий” на композиторката Живка Клинкова (1924-2002). “С това начало оперният театър ще отдаде почит на апостолската мисия на Светите братя за България, останалия славянски свят и културата на Европа”, заявяват от институцията. Представянето на творбата ще бъде в чест и на 40-годишнината от обявяването на Кирил и Методий за съпокровители на Европа от папа Йоан-Павел Втори. През 1981 г. духовният водач на католиците лично аплодира концертното изпълнение на произведението в Бидгошч, Полша, и отличава Живка Клинкова с грамота. Интересна подробност е, че партитурата на “Светите Кирил и Методий” се съхранява във Ватикана.

Още от категорията

Представиха българската песен за „Евровизия“ 2022

Вътрешната борба във всеки да скъса със себичността и егоизма, за да разбере, че е роден с мисия. Това накратко е посланието на Intention - песента, с която рокмузикантите от Intelligent Music Project ще представят България на Евровизия 2022 г...

обновено на 05.12.21 в 15:31

Песничката, с която расте всяко българско дете „оживява“ в мюзикъл

„Ако влезем в един тролей и запеем „Зайченцето бяло“, едва ли ще се намери човек, който да не знае поне първите два куплета от тази прекрасна детска песничка. Независимо на каква възраст е“. Тези думи са на Румен Бояджиев-син, автор на мюзикъла..

публикувано на 03.12.21 в 10:20

Недялка Симеонова – детето-чудо, превърнало се в звезда от световната сцена

Родена е на 2 декември 1901 г. в Хасково. В началото нейният баща не подкрепя интереса ѝ към музиката, но един ден заварва невръстното дете да свири мелодии на цигулката на своя брат и сам започва да я обучава. Първият концерт на Недялка Симеонова пред..

публикувано на 02.12.21 в 07:15
Подкасти от БНР