Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стела Балтова: До утре ситуацията с кораба “Вера Су” ще бъде овладяна

Корабът "Вера Су", който вече 13 дни е заседнал край бреговете на Яйлата
Снимка: Румен Сарандев

Ситуацията с кораба „Вера Су“, който на 20 септември заседна в скалите край местността Яйлата, ще бъде напълно овладяна най-късно утре. Тази оптимистична прогноза направи пред БНТ министърът на туризма Стела Балтова. Днес при хубаво време би трябвало да продължи източването на горивото от плавателния съд. “Министерският съвет е в кризисна готовност, за да се осигури най-правилното евакуиране на хората на кораба, той да бъде изведен от позицията, на която се намира, и да бъде запазена чистота околната среда”, заяви министърът. В акцията участват също световни експерти на най-високо равнище. “За съжаление, България няма подготовка за такива кризисни ситуации“, призна Стела Балтова.

Междувременно стана ясно, че три плаващи баржи ще бъдат осигурени от Европейската агенция по морска безопасност за претоварване и изсмукване на товара на заседналия кораб. "Ситуацията е стабилизирана и разпадът е преодолян", съобщи на брифинг министърът на транспорта Христо Алексиев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Купеста облачност ще има преди обед над крайните югоизточни райони и там на места ще превали. Следобед над Североизточна България и Родопите ще се развива купесто-дъждовна..

публикувано на 03.08.24 в 18:30

Видин събра стотици любители на ретро автомобили

Над 70 ретро автомобила от България, Румъния и Сърбия бяха изложени в осмото издание на Vintage Vehicles Vidin 2024. Парадът – част от културния календар на Община Видин, започна с панорамна обиколка от паркинга на кметството до района на Телеграф..

публикувано на 03.08.24 в 17:09

Тежко пострадало дете в инцидент на морски плаж е транспортирано до “Пирогов”

Деветгодишно момче с множество наранявания беше превозено със самолет “Спартан” от Бургас до столичната болница за спешна медицина “Пирогов”. То беше заклещено снощи в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. “ Две..

публикувано на 03.08.24 в 15:39