Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В диалога със Северна Македония България защитава ценностите на ЕС

Снимка: БГНЕС

В диалога с Република Северна Македония България отстоява не само национални интереси, а преди всичко ценностите на ЕС, в чиято основа са демокрацията и уважението на човешките права. Това е заявил президентът Румен Радев в телефонен разговор с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, съобщиха от президенството. Разговорът е бил по инициатива на президента на Федералната република преди Срещата ЕС-Западни Балкани в Словения.  

От постигането на напредък в европейската интеграция на Скопие ще спечели целият регион, е посочил Радев, но е подчертал, че София очаква конкретни резултати по спазването на човешките права в Северна Македония, което да ускори този процес.


Още от категорията

При президента започват консултации за бъдещото правителство

Президентът Румен Радев ще проведе на 6 и 7 декември консултации с парламентарните групи в 47-ото Народно събрание. Съгласно Конституцията Радев последователно ще приеме техните представители, за да обсъди връчването на мандат на първата политическа сила..

публикувано на 05.12.21 в 17:22
Илхан Кючюк

Форум в София ще обсъжда проблемите на Западните Балкани

На 6 декември ще се проведе „Софийски форум за Западните Балкани“. В проявата под наслов: „Време за възстановяване на доверието“ ще участва и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей. Докладчикът в Европарламента за Северна Македония Илхан..

публикувано на 05.12.21 в 15:21
Кирил Петков очаква до 8 декември да е ясна структурата на бъдещото коалиционно правителство.

Бъдещите министри ще могат сами да избират своите екипи

Изпращаме коалиционния договор до партньорите ни и очакваме обратна връзка, каза лидерът на партия "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред bTV. До 8 декември се надяваме да имаме завършен договор с политики и разпределение на министерствата...

публикувано на 05.12.21 в 10:14
Подкасти от БНР