Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Улица в Италия носи името на Васил Левски

Снимка: БГНЕС

В италианското градче Болгаре в областта Ломбардия кръстиха улица на името на Васил Левски. Идеята е на българския генерален консул в Милано Таня Димитрова. Градчето Болгаре, с население от 7000 души, e в съседство на Бергамо. Съществува от времето на Римската империя. Според историци връзката между България и името му се дължи на българите, появили се в региона по времето на Великото преселение на народите през VI век.

Българският генерален консул в Милано Таня Димитрова

Повод за отбелязване на тази вековна връзка е откриването на улица в нов квартал на Болгаре, която ще носи името на най-забележителната личност в новата българска история. Изготвено е и споразумение за сътрудничество между общините Болгаре и Враца. Художникът Алцек Мишев, чийто прадядо е крил у дома си Левски, ще разкаже за българския революционер, а националният ни химн ще бъде изпълнен от Никол Паласчева – певицата е популярна с псевдонима Ника Парис, съобщи кореспондентът на БНР в Италия Елена Шаханова.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Българи от Хамбург на предпразнична онлайн среща

Българи от Хамбург организират онлайн среща, чрез която да създадат празнично настроение, посвещавайки няколко часа на българското слово, музика и традиции. Това е поредната проява на Клуба на българките и българските семейства в Хамбург, който..

публикувано на 03.12.21 в 16:37
Българските посланици на културата

Номинирайте своя посланик на българската култура по света до 4 декември

Оазисът на културата в родния радиоефир – програма „Христо Ботев“ на БНР, празнува своя 50-годишен юбилей през настоящата година. За да отбележат подобаващо половин век в ефира, колегите избраха да отличат 24-ма посланици на българската култура по света...

публикувано на 02.12.21 в 10:30

Външно министерство евакуира българи от Южна Африка

10 българи са напуснали Република Южна Африка със съдействието на Министерството на външните работи. Те са евакуирани с румънски полет с други граждани на ЕС. За организацията на завръщането активно са съдействали българските посолства в Претория и..

публикувано на 30.11.21 в 12:49
Подкасти от БНР