Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Буяр Османи: Включване на българите в Конституцията не противоречи на интересите на Скопие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи заяви, че предложението за включване на българската общност в Конституцията не противоречи на интересите на Скопие. По думите на Османи, страната му никога не е имала проблем да признае различни етнически групи, които имат възможност да проявяват своята идентичност. „Мисля, че България променя първичната си нерационална позиция за един народ в две държави към позиция, че има една българска общност с различни характеристики от тези на мнозинството“, каза Османи.

Вчера на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани в Словения президентът Румен Радев посочи, че София и Скопие работят по двустранен протокол, в който България настоява за писмени гаранции, че югозападната ни съседка изпълнява договора за приятелство и добросъседство от 2017 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30