Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Буяр Османи: Включване на българите в Конституцията не противоречи на интересите на Скопие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи заяви, че предложението за включване на българската общност в Конституцията не противоречи на интересите на Скопие. По думите на Османи, страната му никога не е имала проблем да признае различни етнически групи, които имат възможност да проявяват своята идентичност. „Мисля, че България променя първичната си нерационална позиция за един народ в две държави към позиция, че има една българска общност с различни характеристики от тези на мнозинството“, каза Османи.

Вчера на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани в Словения президентът Румен Радев посочи, че София и Скопие работят по двустранен протокол, в който България настоява за писмени гаранции, че югозападната ни съседка изпълнява договора за приятелство и добросъседство от 2017 г.


Още от категорията

Първо заседание на новоизбрания парламент

На 3 декември започна работа 47-ото Народно събрание. Това е третият парламент, който българските гласоподаватели избраха в рамките на 2021 г. Заседанието ще бъде открито от най-възрастния депутат д-р Силви Стефанов от партия „Има такъв народ“.  По..

публикувано на 03.12.21 в 06:05

Светлан Стоев: Нерешените конфликти в региона на ОССЕ са сериозно предизвикателство

Външните министри от 57 държави-участнички в ОССЕ, сред които и министърът на външните работи на България Светлан Стоев, обсъдиха възможностите за разрешаване на конфликти и прилагането на всеобхватната концепция за сигурността в трите измерения от..

публикувано на 02.12.21 в 12:16

Светлан Стоев участва в среща на Съвета на външните министри от ОССЕ

Министърът на външните работи на България ще участва днес в 28-та среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите-участнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в шведската столица Стокхолм. На..

публикувано на 02.12.21 в 05:05
Подкасти от БНР