Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Пандемията с Covid-19  продължава да определя плановете ни за пътуване. И през тази седмица редица държави направиха промени или подготвят такива по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте кои:

Англия опрости режима за влизане в страната, включително за български граждани, считано от 4 октомври 2021 г. За целта властите  въведоха т.нар. единен „червен“ списък от страни и територии и опростени мерки за пристигащите от останалия свят.

България попада извън „червения“ списък. Хората, които са напълно ваксинирани и пристигат в Англия от страни, извън „червения“ списъкследва да резервират и заплатят тест за Covid-19, който трябва да направят до втория ден след пристигането си в Англия. Необходимо е и да попълнят формуляра за  локализация на пътници, в рамките на 48 часа преди пристигането. Пътниците трябва да са с пълен курс на ваксинация, който се доказва с документ на цифров или хартиен носител.

Българските граждани, които не са напълно ваксинирании пътуват от страни, извън „червения“ списък, трябва да си направят тест за Covid-19, в рамките на 3 дни преди отпътуване. Необходимо е също така да резервират и заплатят тестове за Covid-19 за 2-рия и 8-ия ден след пристигането, както и да попълнят формуляра за локализация на пътници, в рамките на 48 часа преди пристигане. Те ще бъдат поставяни под10-дневна карантина, след пристигането в Англи - у дома или на мястото, където са отседнали. Също така трябва да си направят тест за Covid-19 преди 2-рия и след 8-ия ден от пристигането си.

Шотландия също въведе т.нар.„червен“ списък с някои държави и територии, както и пакет от опростени мерки за пристигащите от останалия свят, считано от 4 октомври 2021г.На този етап обаче, Шотландия не е приела решение за премахване на изискването за тест за Covid-19 преди пътуване.

Междувременно британското правителство обяви, че оставя само 7 държави в „червения списък“ за международни пътувания, считано от 11 октомври т.г.. Това са Панама, Колумбия, Венецуела, Перу, Еквадор, Хаити и Доминиканската република. Пристигащите от тези държави ще продължават да се самоизолират за собствена сметка в определени от властите хотели за 10 дни.

Израел извади България от „червения списък“ за пътуване, заедно с Бразилия и Турция, считано от 4 октомври.

Това означава, че ваксинираните и преболедувалите Covid израелски граждани вече могат да влизат в Израел от "оранжевите страни", в т.ч. и от България. Но при завръщането си те ще следва да си направят тест и ако той е отрицателен, няма да подлежат на самоизолация.

Индия отваря отново границите си за туристи след като бе затворена повече от година заради разпространението на Covid-19, съобщиха местните власти. От 15 октомври т.г.  Министерството на вътрешните работи на страната ще започне да издава нови туристически визи за чужденци, пристигащи чрез чартърни полети. Но чуждите граждани, които пътуват с полети, различни от чартърните, ще могат да влизат в Индия чак след 15 ноември с нови туристически визи, става ясно от изявление на правителството.

Индонезия заяви, че се готви да отвори за международни полети летището на остров Бали от 14 октомври 2021г., повече от година, след като спря да приема полети от чужбина. За целта обаче властите ще следят стриктно дали се спазват изискванията за карантина и тестване. Първите туристи, които ще бъдат допуснати на острова, ще трябва да представят доказателство за резервация в хотел, където да прекарат задължителната осемдневна карантина. 

Напомняме ви, че преди месец, властите заявиха, че бекпекърите и нискобюджетните  туристи няма да са добре дошли в Индонезия, защото страната се стреми към „качествен туризъм“. Но тези дни властите излязоха с изявление, че е станало недоразумение и просто са имали предвид, че няма да допускат "посетители, които нарушават правилата“ в  страната.

Австралия няма да приема чужди туристи до 2022 година - това заяви  премиерът Скот Морисон в интервю пред австралийските медии. Той уточни, че ваксинираните австралийски граждани и членовете на техните семейства, могат да пътуват в чужбина,  но чуждестранните туристи не са в “листата на приоритетите” в близките месеци. Напомняме, че границите на островната държава са затворени от март 2020 година. До края на месец октомври се очаква 80% от населението на Австралия да премине през пълния ваксинационен цикъл.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45