Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева остава начело на МВФ

Кристалина Георгиева
Снимка: Facebook / @KristalinaGeorgieva

Управителният съвет на Международния валутен фонд – МВФ изрази пълно доверие в управляващия директор Кристалина Георгиева. Това стана след преглед на обвиненията, че е оказвала натиск над персонала на Световната банка, докато българката бе директор там за манипулация на данни в полза на Китай. 

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън предупреди Георгиева, че ще следи ситуацията и ще разгледа всякакви нови факти или разкрития, за да се засили доверието в МВФ.  

От представените данни по разследването не може да се направи категоричен извод, че Георгиева е изиграла неправомерна роля в изготвянето на класацията „Doing Business 2018“, е заключението на борда.  

„Доверието и почтеността са крайъгълните камъни на многонационалните организации, на които вярно служих повече от четири десетилетия“, коментира след решението Георгиева. Тя подчерта, че разследването е „труден епизод на лично ниво“, като същевременно изрази своята „непоколебима подкрепа за независимостта и почтеността“ на финансовите институции.


Още от категорията

Президентът изрази надежда третият цикъл от консултации за съставяне на правителство да бъде последен

След проведените консултации с представители на първите четири парламентарно представени групи - ПП, ГЕРБ, ДПС и БСП, президентът Румен Радев посочи, че новото управление има нужда от силен социален вектор, тъй като обществото ни е силно разделено...

публикувано на 06.12.21 в 16:43

При президента започват консултации за бъдещото правителство

Президентът Румен Радев ще проведе на 6 и 7 декември консултации с парламентарните групи в 47-ото Народно събрание. Съгласно Конституцията Радев последователно ще приеме техните представители, за да обсъди връчването на мандат на първата политическа сила..

публикувано на 05.12.21 в 17:22
Илхан Кючюк

Форум в София ще обсъжда проблемите на Западните Балкани

На 6 декември ще се проведе „Софийски форум за Западните Балкани“. В проявата под наслов: „Време за възстановяване на доверието“ ще участва и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей. Докладчикът в Европарламента за Северна Македония Илхан..

публикувано на 05.12.21 в 15:21
Подкасти от БНР