Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българските летци честват професионалния си празник на 16 октомври

Снимка: Българските военновъздушни сили

Изключително бойно постижение на български летци дава повод 16 октомври да бъде обявен за Ден на авиацията и на Българските военновъздушни сили. На този ден през 1912 г, няколко дни след избухването на Балканската война, пилотът Радул Милков, командир на Първо аеропланно отделение, и наблюдателят Продан Таракчиев извършват първата в света бомбардировка от въздуха, по време на обсадата на Одринската крепост от българската войска.

Изграждането на българската авиация започва през 1903 година. През 1911 г. правителството взима решение за подготовка на летци и аеромеханици в чужбина и за закупуване на самолети. Така от 1912 г. България вече има своя въздушна армада.

От създаването им до днес, мисията на ВВС е да гарантират въздушния суверенитет и сигурност на страната. Призвани са да защитават и териториалната ѝ цялост, съвместно с останалите видове въоръжени сили. 

По повод днешния си професионален празник, всички български летци получиха и специален подарък - песента „Сън“, в изпълнение на Маргарита Хранова, една от легендите в българската естрадна музика.


Още от категорията

102 години от Ньойския договор и тежкото наследство за България

27 ноември 1919 г. е тъжна дата за България.   На този ден в парижкото предградие от Ньой сюр Сен е подписан мирен договор , наложен на страната ни след поражението й в Първата световна война /1914-1918/. С документа, парафиран от Великите сили..

публикувано на 27.11.21 в 08:15
Паметникът на Св. Климент Охридски пред сградата на Софийския университет

Софийският университет отбелязва патронния си празник

На 25 ноември Православната ни църква прославя големия български духовник и просветител св. Климент, архиепископ Охридски. Св. Климент е известен още като един от учениците на братята Кирил и Методий, и заедно с Наум, Ангеларий, Горазд и Сава,..

публикувано на 25.11.21 в 11:35

С Въведение Богородично отбелязваме Деня на православното семейство

На 21 ноември, в деня на Въведение Богородично, православните българи отбелязват и Деня на християнското семейство и учащата се младеж. По църковна традиция семействата посещават храма, за да почетат заедно влизането на..

публикувано на 21.11.21 в 04:50