Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва трета предизборна кампания за година, този път „2 в 1“

Снимка: БГНЕС

От 15 октомври до деня за размисъл на 13 ноември България е в предизборна кампания. За първи път в демократичната ни история сме призовани да гласуваме трети път за парламент за по-малко от една календарна година. Извънредните избори за 47-о Народно събрание съвпадат с редовните президентски избори и ще се проведат на 14 ноември. Ако се стигне до втори тур на президентските избори, гласуването ще е на 21 ноември.  

Заявления за участие в надпреварата за държавен глава са подали 24 кандидат-президентски двойки. За сравнение през 2016 г. за президентските избори са били регистрирани кандидати на 17 партии и коалиции и 14 инициативни комитети.  

Ако за редовните парламентарни избори през април в Централната избирателна комисия са били регистрирани 39 формации, а на 11 юли са се състезавали 23 партии и коалиции, то при предстоящото отиване до машините за гласуване ще се избират депутати от 20 партии и 7 коалиции.  

Прогнозният брой на секциите е 11 643. Право на глас имат 6 708 189 души. Двата вота – за президент и за състав на Народното събрание, ще се осъществяват на една машина и с една смарт карта.Разписките ще са две или една, в зависимост от това дали избирателят гласува за двата вота или само за единия. В 2119 секции, където на миналите избори са гласували над 300 души, сега ще бъдат поставени по две машини. 

Срокът за подаване на електронни заявления за гласуване в чужбина изтича на 19 октомври. ЦИК ще използва информацията, за да определи окончателно местата и броя на секциите. Очаква се зад граница да бъдат разкрити между 750 и 800 секции. Броят им ще е близък до този на изборите през юли. Най-много секции вероятно ще бъдат отворени във Великобритания и Турция. В Германия ще има по-малко секции от предишния вот, защото федералните власти са разрешили такива да бъдат разкрити максимум на 40 места. В Испания и САЩ се очаква да има приблизително по 50 секции. 

Кампанията ще се проведе в условията на засилваща се четвърта вълна на пандемията от Covid-19. Партиите и коалициите трябва сами да се погрижат за здравето на избирателите, провеждайки агитацията дистанционно, а срещите с хората да стават на открито при спазване на дистанция и с предпазни средства.  

Забранено е публикуването на анонимни агитационни материали и текстове, накърняващи добрите нрави, честта и името на кандидатите. Не е позволено материалите да съдържат герба или знамето на Република България, както и тези на чужда държава, а също религиозни изображения и знаци. По време на предизборната кампания се забранява политическата агитация в държавния и общински транспорт, учреждения, институции или предприятия.

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Широка коалиция ще спасява Румъния от кризата Двете най-големи партии в Румъния договориха сформирането на правителство. Така е преодоляна тримесечната политическа криза, която блокира усилията на страната да забави пандемията от Covid-19..

публикувано на 26.11.21 в 10:45

Сигурността и културата са във фокуса на преговорите за нов кабинет

Продължават преговорите с БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за евентуална управленческа програма на коалиционно правителство с мандат на новия политически проект "Продължаваме промяната". Темите, които ще бъдат разгледани днес, са..

публикувано на 25.11.21 в 07:05
Министърът на външните работи Светлан Стоев и посланика на Украйна Виталий Москаленко (вляво).

България препотвърди подкрепата си за териториалната цялост на Украйна

Министърът на външните работи Светлан Стоев прие днес посланика на Украйна Виталий Москаленко. На срещата бе препотвърдена последователната подкрепа на България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници...

публикувано на 24.11.21 в 18:47