Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят Тимерманс обеща в София справедлив енергопреход

Снимка: БГНЕС
Първата реална крачка по пътя към зеления преход на България е националният План за възстановяване и устойчивост, каза премиерът Стефан Янев пред форума „Зеленият преход - решения и предизвикателства за България“, в който участва и Франс Тимерманс, зам.-председател на Еврокомисията.
В Европа има 30 въглищни региона, които знаят, че дългосрочното им бъдеще не може да е свързано с въгледобива, а хората там трябва да бъдат обучени и преквалифицирани, заяви Тимерманс.
„Мога да се ангажирам тук пред вас, че ще разгледаме този план, като имаме предвид, че България има сериозни предизвикателства в енергийния си сектор. Ще гарантираме, че преходът във въгледобивните региони ще се извърши по справедлив начин и ви обещавам - ангажирам се, че никой няма да бъде изоставен и забравен“, заяви еврокомисарят.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Въздухът над Пловдив вече не е замърсен

Показателите за качеството на въздуха в Пловдив и околните селища, които бяха обгазени от избухналия в четвъртък пожар на сметището край село Цалапица, вече са в норма, съобщи областният управител Христина Янчева. Въпреки това тя препоръча на жителите..

публикувано на 03.08.24 в 10:52

Жертвите на домашно насилие нарастват с 84,9% за една година

През 2023 г. повече хора са били подложени на домашно насилие спрямо предходната година, показва анализ, направен в проект на Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за периода 2024-2026 г. Пострадали са общо 2211 души – от..

публикувано на 03.08.24 в 09:56

Наднорменото тегло е проблем, на който може да се намери решение

"Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите. Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора, но дали това е така" - казва Десислава Христозова, която е автор на книга за проблемите..

публикувано на 03.08.24 в 09:35