Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна 16-ата световна среща на българските медии

Снимка: Ивайло Михайлов

"Медии и истина" е темата на 16-ата световна среща на българските медии, организирана от БТА. Сред гостите на официалното откриване днес в Рилския манастир са министърът на външните работи Светлан Стоев и министърът на образованието и науката Николай Денков. Срещата бе открита от бившият премиер Симеон Сакскобургготски, по време на управлението на който БТА положи началото на срещите на българските медии по света (23-25 май 2005 г.).

На 18 октомври се очаква да бъде връчена традиционната награда за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина
Първият носител е Светла Кьосева от списание "Хемус" в Унгария. Следващи лауреати са Мария Захариева от сп. "Българи" в Чехия - през 2014 г., Дора Костова, която 26 години издава вестник "Роден край" в Украйна - 2015, Даниела Горчева, издател на сп. "Диалог" в Нидерландия - 2016, Максим Божилов, който близо 20 години издава вестник и поддържа радио програма "Български хоризонти" в Канада - 2017, Димитър Ганчев от българската програма на радио "Ватикана" - 2018, и "БГ Войс" - Чикаго, САЩ, получава годишната награда на "13 века България" - през 2019 г.

Още от категорията

Външно министерство евакуира българи от Южна Африка

10 българи са напуснали Република Южна Африка със съдействието на Министерството на външните работи. Те са евакуирани с румънски полет с други граждани на ЕС. За организацията на завръщането активно са съдействали българските посолства в Претория и..

публикувано на 30.11.21 в 12:49
В Българския теоретичен лицей „В. Левски” в Кишинев

Илияна Йотова: Да върнем влиянието на българската култура зад граница

Липсата на диалог с другите две важни институции в държавата - Народното събрание и Министерския съвет, е попречило да бъдат осъществени голяма част от идеите на президента и вицепрезидента по отношение на политиките към българите зад граница. Това..

публикувано на 27.11.21 в 08:30

Българите в чужбина могат да гледат онлайн филми от „БГ екран онлайн“

Българите зад граница ще могат да гледат свободно в интернет над 20 избрани български филма в рамките на второто издание на кинофестивала „БГ екран онлайн“, който стартира на 29 ноември 2021 г. За това съобщава българското Външно министерство. Събитието..

публикувано на 25.11.21 в 14:27
Подкасти от БНР