Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Господинов спечели най-престижната италианска литературна награда

Георги Господинов
Снимка: БГНЕС

Писателят Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература „Premio Strega Europeo“. Той е първият българин, удостоен с отличието в категорията за европейски автор и първият писател от Източна Европа, който я получава. Наградата бе връчена на церемония в Торино при закриването на Международния панаир на книгата. 

Романът „Времеубежище“ спечели в конкуренция с книги на именити автори като носителя на „Гонкур“ Ерве Льо Телие, германката Ане Вебер - отличена с Немската награда за литература и румънката Ана Бландиана. Книгата на Господинов бе избрана от жури, от 20 италиански писатели - носители или претенденти за националната награда „Strega“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25