Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За ЕС е важно качеството в българския План за възстановяване

Снимка: БГНЕС

Качеството на Плана за възстановяване и устойчивост е по-важно от скоростта за плащанията по него, заяви ръководителят на представителството на Еврокомисията в България Цветан Кюланов.

По думите му Еврокомисията обикновено одобрява националните планове за около два месеца. След това документът трябва да бъде одобрен и от Съвета на Европейския съюз. Процедурата също отнема около месец, поясни Кюланов. Първото финансиране по плана за страната в размер на 13% от чаканите над 6 млрд. евро може да започне най-рано в началото на 2022 г., смята Кюланов.

Еврочиновникът отказа да коментира по същество текста на документа, защото Еврокомисията все още не се е запознала с него.

По думите му, Еврокомисията обикновено одобрява националните планове за около два месеца. След това документът трябва да бъде одобрен и от Съвета на Европейския съюз. Процедурата също отнема около месец, поясни Кюланов. Първото финансиране по плана за страната в размер на 13% от чаканите над 6 млрд. евро може да започне най-рано в началото на 2022 г., смята еврочиновникът. Той отказа да коментира по същество текста на документа, защото Еврокомисията все още не се е запознала с него. България внесе своя План за възстановяване и устойчивост на 15 октомври.

Още от категорията

Приоритетите на новия български парламент

Под председателството на най-възрастния депутат д-р Силви Кирилов , депутатите от новия 47-и парламент на България положиха клетва във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа на България. Обръщение към депутатите и нацията отправи..

публикувано на 03.12.21 в 12:20

Присъствието на хора без политически опит в парламента може да се отрази благотворно на системата

Новите народни представители официално започват работа днес, 3 декември. Сред 240-те депутати в състава на 47-ия парламент изпъкват много нови лица, които притежават малък или почти никакъв парламентарен стаж. Техните професионални биографии..

публикувано на 03.12.21 в 07:05

Първо заседание на новоизбрания парламент

На 3 декември започна работа 47-ото Народно събрание. Това е третият парламент, който българските гласоподаватели избраха в рамките на 2021 г. Заседанието ще бъде открито от най-възрастния депутат д-р Силви Стефанов от партия „Има такъв народ“.  По..

публикувано на 03.12.21 в 06:05
Подкасти от БНР