Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Група Cool Den представя втория си албум „Тази земя“

Снимка: стоп кадър

Около година след като представиха дебютния си албум „1“, младите музиканти от Cool Den канят своите почитатели на премиерата на „Тази земя“ – на 20 октомври, в известен столичен клуб. Автор на музиката и текста на всички песни е Никола Симеонов, изключение прави само една, написана от Ивайло Петров. Аранжиментите са дело на групата, в която, освен Никола (вокал и китара) и Ивайло (вокал и китара), са също Васил Андреев (бас) и Теодор Чирпанлиев (барабани).

Както и в първия албум, музикантите поставят сериозни проблеми, които вълнуват младите хора в България, но го правят по своя характерен начин – с ясни граници за това кое е добро и кое не, според тях, без да назидават или поучават, с чувство за хумор и фина ирония. Този подход със сигурност допада на публиката на Cool Den, която неизменно следва групата при участията ѝ на живо.

Име на албума дава песента „Тази земя“, която е своеобразно преклонение пред природата и земята, дом за всички нас.


Нещо ме тегли към тази земя.

Като кръв, която попива в пръстта.

Като пъпната връв и светулка в нощта.

Нещо ме тегли към тази земя.

Вятър и клони.

Някой говори.

Камък, дърво, планина.

Жътва и орис.

Някой се моли.

Малка, но силна земя.Още от категорията

Дом „Петко Стайнов“ в Казанлък

Петко Стайнов – творец, надарен с професионална интуиция и прозорливост

Един от най-ярките български композитори, неуморен общественик, ръководител на музикалнокултурни институции, акад. Петко Стайнов остава в нашата история като създател на творби, дълбоко свързани с българското като мелодичен и метроритмичен заряд...

публикувано на 01.12.21 в 09:45

Деля и нейната песен „Не си“

Деля Харалампиева е поп певица, актриса, автор на някои от песните в репертоара си. Една от тях – “Не си“, вече няколко месеца е в БНР Топ 20 – класацията за поп и рок музика на БНР. Музиката Деля създава в съавторство с Владислав Мичев,..

публикувано на 29.11.21 в 09:10

Хор „Бодра смяна“ празнува 75-годишен юбилей

„Бодра смяна“ е първият български детски хор, получил световна известност. Тази година се навършват 75 години от неговото основаване и това е повод Инициативен комитет от бивши хористи да организира фото изложба под наслов „Хор „Бодра смяна” –..

публикувано на 26.11.21 в 09:15
Подкасти от БНР