Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зеленият сертификат влиза в сила от 21 октомври и у нас

Пресконференция на Стойчо Кацаров във връзка с рапространението на Covid-19.
Снимка: БГНЕС

Със зелен сертификат от 21 октомври ще влизаме в заведения за хранене, кина, театри, концертни зали, галерии, фитнес центрове, търговски центрове и магазини над 300 кв. м., хотели, плувни и спортни зали, клубове, обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Документът удостоверява завършен цикъл на ваксинация, преболедуване на Covid-19, отрицателен PCR тест до 72 часа или антигенен тест до 48 часа. Зеленият сертификат става задължителен за работещите в здравни заведения и старчески домове. Той обаче няма да се изисква в градския транспорт. При 14-дневна заболяемост между 500 и 700 на 100 хил. души в училищата ще се редуват 50% присъствени и 50% онлайн занимания. В университетите пък присъствено обучение ще се провежда само при наличието на зелен сертификат. Ще бъде наложен също така строг контрол върху лабораториите за издаване на фалшиви сертификати и ако се установи нарушение, ще бъде отнет лиценза им, подчерта министърът. Друга противоепидемична мярка предвижда преустановяване на посещенията в болниците.

Повече за границите на заболяемост, при които ще се прилагат различните противоепидемични мерки, вижте ТУК.

Още от категорията

Осигурени са необходимите Covid тестове за присъственото обучение

От понеделник всички ученици ще могат да се върнат в клас, тъй като са осигурени тестовете за установяване на коронавирус, съобщи образователният министър Николай Денков пред БНТ. Подрастващите ще бъдат тествани един път седмично. В момента 89% от децата..

публикувано на 04.12.21 в 09:54

Осолената риба ще има свой празник … в Созопол

Празник на солената риба? Сигурно ще ви прозвучи странно, но тази година ще се състои неговото първо издание. Съвсем естествено мястото му е край морето. Ако сте любопитни към тайните на крайбрежния живот далеч след края на летния сезон, трябва..

публикувано на 04.12.21 в 09:30

2289 новозаразени с коронавирус – 81% от тях не са ваксинирани

През последното денонощие са установени 2289 случаи на коронавирус от направените 36 775 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 6,2% от пробите са дали положителен резултат. 81% от новозаразените не са ваксинирани. Най-много нови случаи..

публикувано на 04.12.21 в 09:19
Подкасти от БНР