Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява броят на подадените заявления за гласуване в чужбина

Срокът за подаване на електронно заявление за гласуване зад граница изтече в 24:00 часа българско време на 19 октомври. Най-много са подадените заявления от Турция /21 844/, Великобритания и Северна Ирландия /8810/ и Германия /6264/, следвани от САЩ /2864/, Испания /3202/ и Нидерландия /1616/, сочи справка в регистрите на Централната избирателна комисия.

Значително по-нисък е интересът за гласуване в чужбина – одобрените подадени заявления са 56 652. Това е по-малко спрямо предишните два избора за парламент, каза пред БНР блогърът Боян Юруков. По думите му, по-слабата активност се дължи на увереността на българите в чужбина, че секциите им вече са подсигурени и няма нужда от нови заявления.

„При първите избори заявленията бяха почти 86 000. Но намаленият брой заявления не означава по-ниска активност. Външно министерство и Централната избирателна комисия не правят кампания за изборите в чужбина. Тя се прави от доброволците, те също поемат и разходите за Секционните избирателни комисии в чужбина. Всичко това обезсърчава хората зад граница“, допълни Юруков. Цялото интервю чуйте ТУК




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57

"Моето българско лято" води деца на нашенци по света към красивите кътчета на родината ни

Езиково-културни работилници "Моето българско лято" пак повеждат децата на българите в чужбина към едни от най-хубавите места в България. Поредица от пътувания за деца и ученици от 6 до 15 години организира отново Елена Павлова. Нарекла ги е неслучайно..

публикувано на 10.07.24 в 11:25