Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести на недоволни от новите анти-ковид мерки и на медици – за по-добри условия на труд

Здравният министър е на мнение, че протестите срещу новите мерки са политически

| обновено на 20.10.21 в 19:01
Снимка: Евелина Стоянова

Протест против зеленитe сертификати се провежда пред сградата на Министерството на здравеопазването. Кордон от полицаи пазят входа на сградата. Протестиращите искат оставката на служебния министър Стойчо Кацаров, предаде репортерката на БНР Евелина Стоянова.

Протест на медиците пред сградата на Министерство на здравеопазването
По-рано днес медици от центрове за Спешна помощ в цялата страна и Covid отделения протестираха пред здравното министерство. Те искат 40% увеличение на заплатите, трудът им да се признава като най-висока категория при пенсиониране и по-справедливо разпределение на допълнителните плащания в борбата срещу Covid. Това каза за БНР един от организаторите доктор Иво Георгиев от Видин. 

д-р Иво Георгиев
Успоредно на същото място бе организиран и протест – срещу въвеждането на зелените сертификати за Covid от 21 октомври. Ескалиращи протести и шествия срещу въвеждането на „зелените сертификати“ има пред регионалните здравни инспекции във Варна, в Бургас и във Велико Търново.


Зелените сертификати ще отпаднат, когато страната влезе в зелена зона, каза на брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров.


„Мерките не принуждават хората да се ваксинират. Те намаляват риска от разпространение на вируса и засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта. Те не се отнасят за администрацията и църквите“, подчерта министърът.

По думите му, ако не се предприеме нищо, това ще доведе до пълен блокаж на здравната система. „Принудени сме и ще бъде огромна безотговорност да не предприемем тези мерки. Защото с тях предпазваме и хората, които протестират и искат оставките ни“, допълни Кацаров. Според министъра протестите срещу мерките, в предизборната кампания за парламент и президентса политически.

Снимки: Ани Петрова, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10