Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мандрица – единственото албанско село в България

Снимка: архив

Мандрица е село в Източните Родопи. Разположено е на десния бряг на Бяла река, на 19 километра южно от Ивайловград, съвсем близо до българо-гръцката граница. Според легендата селото е основано през 1636 г. от трима братя албански християни, които били мандраджии. Те снабдявали с продоволствие османската войска, затова властите им позволили да си изберат земя, като ги освободили от данъци. Предполага се, че основната маса албански жители се заселва в Мандрица по-късно или в края на 18 век. Това е единственото албанско село в България, където и до днес се говори на странен архаичен албански език.

В наши дни Мандрица пустее и се обезлюдява. Но през летните месеци тук идват туристи, за да разгледат селото и да се потопят в миналото му. В Мандрица са запазени стари големи триетажни кирпичени и тухлени къщи в български възрожденски стил, с резбовани тавани, балкони от ковано желязо и колонади. Още за това красиво кътче на България вижте в публикацията „Село Мандрица кани света на гости“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова


Още от категорията

Вярвания и ритуали за Св. Екатерина

На 24 ноември православните християни почитат Света великомъченица Екатерина. Живялата през III век  в Александрия Екатерина, останала в историята като една от най-образованите жени на своето време. Легендата разказва, че опитите да защити християните..

публикувано на 24.11.21 в 10:24

Народни поверия за коси, бради, мустаци

Първият сняг се изпраща на земята от брадата на св. Димитър – гласи едно поверие. Според други варианти, св. Никола или Архангел Михаил   разтърсват дългата си брада и от нея се посипват първите снежинки. Както е известно, заедно с косата и..

публикувано на 13.11.21 в 07:45

Песните на протеста все така актуални 32 години след началото на Прехода

„Докога така ще я караме? Докога, докога, докога… Господи, дай на България път, светлина, свобода!“ Това е откъс от „Молитва за България“ – една от песните, създадена след 10 ноември 1989 г. Звучеше по площадите, на митинги и протести през..

публикувано на 10.11.21 в 07:15