Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Виртуална обиколка из Музея на София

Снимка: архив

Регионалният исторически музей на София, който се помещава в сградата на някогашната централна столична баня, предлага нова възможност – виртуална обиколка на постоянната си експозиция. Тя се помещава в осем зали, проследяващи развитието на града от VI хил. пр. Хр. до средата на XX в.

Достъпът до нея вече е възможен във виртуалното пространство, където посетителят може да следва хронологичната линия или да отиде в конкретна зала, която го интересува. Сред артефактите са археологически находки, стенописи, икони и църковна утвар от софийските манастири, сватбената каляска и бюрото на княз Фердинанд, автомобил Мерцедес (1905 г.). Пресъздадени са интериори от жилища на заможни столични фамилии от предосвобожденския и следосвобожденския период и много други. Виртуалната разходка е осъществена чрез технология за 3D заснемане с камера. За някои от най-емблематичните експонати е налична и конкретна информация, чрез добавени интерактивни маркери.

Редактор: Дарина Григорова


Още от категорията

Приказната горска къщичка на софийската спирка „Вишнева” ще разказва истории от миналото

Къщичка, пазена от достолепни стражи в лозенската гора, изниква пред очите, щом трамваят със сетни сили приплъзне колела по релсите. „ Добре дошли на спирка „Вишнева!”, сякаш приканва глас, нашепвайки истории за влюбени... Едва ли има..

публикувано на 30.11.21 в 12:28

102 години от Ньойския договор и тежкото наследство за България

27 ноември 1919 г. е тъжна дата за България.   На този ден в парижкото предградие от Ньой сюр Сен е подписан мирен договор , наложен на страната ни след поражението й в Първата световна война /1914-1918/. С документа, парафиран от Великите сили..

публикувано на 27.11.21 в 08:15
Паметникът на Св. Климент Охридски пред сградата на Софийския университет

Софийският университет отбелязва патронния си празник

На 25 ноември Православната ни църква прославя големия български духовник и просветител св. Климент, архиепископ Охридски. Св. Климент е известен още като един от учениците на братята Кирил и Методий, и заедно с Наум, Ангеларий, Горазд и Сава,..

публикувано на 25.11.21 в 11:35
Подкасти от БНР