Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БНБ понижи прогнозата си за ръста на БВП през 2021 г.

Снимка: Ани Петрова

Българската народна банка (БНБ) понижи с 0,2% макроикономическата прогноза за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) и смята, че в края на 2021 г. той ще е 3,9%.

„Отлагане изпълнението на финансирани с национални средства инфраструктурни проекти, както и по-слабото усвояване през годината на средства по програмите на ЕС и предвид развитието на конюнктурните индикатори очакваме през втората половина на годината фирмите да останат по-предпазливи по отношение на разходите за инвестиции“, се посочва като причина за песимизма в мотивите на банката.

БНБ очаква ръстът на БВП за 2022 г. да е 4,7%, а през 2023 г. 3,8%. Очакваната инфлация за 2021 г. е 3,8%, но се подчертава, че прогнозата не отчита колебанията в цените на енергоносителите.

Още от категорията

Министерски съвет

До края на годината няма да бъде теглен нов дълг

Дълговият лимит на България е определен на 2,25 млрд. евро, а до момента сме изтеглили 1,9 млрд. евро, обяви служебният министър на финансите Валери Белчев в рубриката „Властта говори! Открито“. По думите на министъра, това означава, че бюджетът тази..

публикувано на 02.12.21 в 10:08

Рекордно високи цени на тока, рекордна печалба на НЕК

Цените на електрическата енергия хвърчат нагоре в България, както и в много други страни в Европа. Но заедно със скока на цените растат и печалбите на енергийните компании. В България става дума за основния играч на пазара на електричество –..

публикувано на 29.11.21 в 10:15

Сладолед, произведен в село Розино, влезе в ТОП 10 на най-добрите джелати в света

България е единствената държава от ЕС, която попадна в класацията на международния форум „Gelato World Heritage” в Рим, организиран за трети път от Италианската асоциация на майсторите джелатиери (Associazione Italiana Gelatieri). В престижната селекция..

публикувано на 25.11.21 в 09:38
Подкасти от БНР