Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България поиска оперативен план при натиск по външните граници на ЕС

Румен Радев и Ангела Меркел
Снимка: Facebook /Румен Радев

В Брюксел президентът Румен Радев, който участва в двудневното заседание на Европейския съвет, е обсъдил с германския канцлер Ангела Меркел българското вето за еврочленството на Северна Македония. По думите му Меркел е приела за лична кауза България да отвори задължително вратата за евроинтеграция още тази година, предаде БТА.

По време на дебатите по темата миграция Радев е повдигнал въпроса за оперативни планове за защита на външните граници на ЕС, особено сухопътните. По думите му ЕС трябва да разполага с план за действие в случай на рязък миграционен натиск.

Българският президент е коментирал и срива в отношенията НАТО-Русия, като е препоръчал диалогът с Русия да продължи. „Ако погледнем обстановката на Балканите и в глобален план, ще видим, че няма как да продължаваме без диалог“, е казал държавният глава.

Предложението на президента Румен Радев да се премахне или поне намали цената на квотите на въглеродните емисии, дадено на европейските лидери във връзка с омекотяване на удара от енергийните цени, е било отхвърлено, предаде от Брюксел кореспондентката на БНР Ангелина Пискова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е на второ място в Европа по горски пожари

Страната ни е на второ място – след Кипър, в класацията по горски пожари в Европа през 2024 г., според Европейската информационна система за горски пожари. Годишно у нас избухват около 600 горски пожара, които засягат близо 10 хил. хектара земя и..

публикувано на 04.08.24 в 11:10

Пострадалото момче на плажа в Созопол е в стабилно състояние

Деветгодишното момче, което получи тежки травми при инцидент с почистваща машина на централния плаж в Созопол, е със стабилни показатели и контактно, съобщиха от “Пирогов”. Детето беше транспортирано по въздух от Бургас и подложено на..

публикувано на 04.08.24 в 10:26
Снимка: Facebook / „Чудесата на природата: от семе до гора“

Чудесата на българските гори са представени в природонаучния музей на Черни осъм

Изложба „Чудесата на природата: от семе до гора“ гостува до края на август в Природонаучния музей на троянското село Черни Осъм. Експозицията проследява процеса на зараждане на една гора и презентира красотата на българските гори и шарения..

публикувано на 04.08.24 в 10:20