Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България ще е основно трасе за износа на турски ток към Европа

Снимка: БГНЕС

През следващите години през територията на България ще преминават съществени количества електроенергия от Турция на запад, сочи проектът на Десетгодишния план за развитие на българския Електроенергиен системен оператор. Документът е публикуван за обсъждане на портала на енергийния регулатор.

За първи път при разработката на плана се взима в предвид влиянието на електроенергийната система на Турция върху енергоразпределението в региона. Прогнозите на турския оператор са за голям ръст на нови производствени мощности с ниска цена на добиваната енергия с възможност за целогодишен износ. Това може да направи българо-турската и българо-сръбската граница ключови точки за търговията с ток, сочи документът. 


Още от категорията

Министерски съвет

До края на годината няма да бъде теглен нов дълг

Дълговият лимит на България е определен на 2,25 млрд. евро, а до момента сме изтеглили 1,9 млрд. евро, обяви служебният министър на финансите Валери Белчев в рубриката „Властта говори! Открито“. По думите на министъра, това означава, че бюджетът тази..

публикувано на 02.12.21 в 10:08

Рекордно високи цени на тока, рекордна печалба на НЕК

Цените на електрическата енергия хвърчат нагоре в България, както и в много други страни в Европа. Но заедно със скока на цените растат и печалбите на енергийните компании. В България става дума за основния играч на пазара на електричество –..

публикувано на 29.11.21 в 10:15

Сладолед, произведен в село Розино, влезе в ТОП 10 на най-добрите джелати в света

България е единствената държава от ЕС, която попадна в класацията на международния форум „Gelato World Heritage” в Рим, организиран за трети път от Италианската асоциация на майсторите джелатиери (Associazione Italiana Gelatieri). В престижната селекция..

публикувано на 25.11.21 в 09:38
Подкасти от БНР