Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Купуването на българско гражданство да отпадне, предлага кабинетът

Служебното правителство предлага да се забрани придобиването на българско гражданство срещу инвестиции. Това е вписано в Проекта за промяна в Закона за българското гражданство.

Предвижда се премахването на чл. 12а и 14а за купуването на паспорт след инвестирането на 500 000 евро в държавни ценни книжа или в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление. Членовете на семейството на инвеститора придобиват българско гражданство по натурализация.

От създаването на разпоредбите през 2013 г. след придобиването на гражданството обикновено парите са изтегляни от инвеститорите. 

Еврокомисията порица тази схема и заплаши България със санкции. Промените в закона трябва да бъдат одобрени от новия парламент.


Още от категорията

Електронни помагала ще подпомагат обучението в българските училища зад граница

Висши училища в България разработиха електронни обучителни помагала по български език, история и география за учениците и учителите от българските училища в чужбина. Материалите бяха демонстрирани и обсъдени по време на Втория балкански форум под..

публикувано на 07.12.21 в 17:31

На студентския празник валежите ще спрат

През нощта в Северозападна България ще продължи да вали сняг, в останалите райони - дъжд. До сутринта валежите ще спрат. В сряда от югозапад облачността ще се разкъсва. Над много райони ще намалява до слънчево. Ще продължи да духа умерен вятър от..

публикувано на 07.12.21 в 17:20

Даваме подслон на афганистанец след 40 години служба за България

Министърът на външните работи Светлан Стоев потвърди пълната подкрепа на страната ни за дългогодишния местен служител на посолството ни в Кабул Амруддин Хакшенас и семейството му, които с помощта на МВнР неотдавна бяха евакуирани от Афганистан.  „С..

публикувано на 07.12.21 в 16:12
Подкасти от БНР