Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфлационните фактори се усилват

Пламен Димитров: Има опасност от бунтове

Снимка: БГНЕС

Инфлационните фактори се усилват. Цените продължават да се покачват. Прогнозата на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) е годишната инфлация да надхвърли 6 %. Затова от синдиката настояват да има втора актуализация на държавния бюджет за 2021 г. Тя трябва да компенсира поскъпването.

Синдикатите искат вдигане на заплатите с 12,5 %, а минималната заплата, за която работят над 500 000 заети, от 1-ви ноември да стане 350 евро (700 лв.).

Пламен Димитров

Президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска спешно да се разшири енергийното подпомагане през зимата. 1,66 млн. българи или 24 % от населението живее под прага на бедността. 1,2 млн. от тях са пенсионери. Има опасност от бунтове, подобни на тези през 2013 г., предупреди синдикалистът.

Снимки: БГНЕС, архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20