Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пътят на Кирил и Методий e във фокуса на международна конференция в София

Из колекцията икони „Св. св. Кирил и Методий“ на Историческия музей в Добрич

Днес в София ще се открие тридневна международната научна конференция на тема „Пътят на Кирил и Методий – пространствени и културно-исторически измерения“. Неин организатор е Кирило-Методиевският научен център при БАН. В събитието участие ще вземат 40 изследователи от Австрия, България, Германия, Гърция, Полша, Русия, Словакия и Чехия.

Международната конференция ще се проведе в хибриден формат и може да бъде следена онлайн на страницата на КМНЦ във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/KiriloMetodievskiNaucenCentrPriBan/

За откриващата сесия е подсигурен симултанен превод.

Още от категорията

Руски емигранти-белогвардейци в Разград, 1922 г.

Бялата емиграция във фокуса на Дните на руската диаспора в България

Много и различни са вълните на руската емиграция в България – всяка предопределена от особеностите на своето време. Първите по-големи групи руски емигранти намират убежище у нас още през XVIII век, бягайки от църковната реформа в Русия. Това са така..

публикувано на 03.12.21 в 17:41

Приказната горска къщичка на софийската спирка „Вишнева” ще разказва истории от миналото

Къщичка, пазена от достолепни стражи в лозенската гора, изниква пред очите, щом трамваят със сетни сили приплъзне колела по релсите. „ Добре дошли на спирка „Вишнева!”, сякаш приканва глас, нашепвайки истории за влюбени... Едва ли има..

публикувано на 30.11.21 в 12:28

102 години от Ньойския договор и тежкото наследство за България

27 ноември 1919 г. е тъжна дата за България.   На този ден в парижкото предградие от Ньой сюр Сен е подписан мирен договор , наложен на страната ни след поражението й в Първата световна война /1914-1918/. С документа, парафиран от Великите сили..

публикувано на 27.11.21 в 08:15
Подкасти от БНР