Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България и Виетнам искат да подновят студентския обмен

Снимка: president.bg

Вицепрезидентът на Виетнам Во Тхи Ан Суан е на официално посещение в България по покана на българската ѝ колега Илияна Йотова. Миналата година България и Виетнам отбелязаха 70 години дипломатически отношения. Визитата на Во Тхи Ан Суан е първата в Европа след избирането ѝ на длъжността.

По време на разговорите бяха изтъкнати дългогодишните традиции в областта на образователния обмен. „Благодаря на българската държава и българския народ, че подготвиха хиляди наши възпитаници, много от които заемат висши държавни постове. Тези хора допринасят за по-тесните връзки между нашите две държави и два народа“, подчерта Во Тхи Ан Суан. Вицепрезидентът Йотова се обяви за възстановяване на тази традиция и за разширяване на възможностите за студентски обмен. Тя изрази надежда за положителен отговор на отправеното от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ предложение за гост-лектор по виетнамски език във висшето ни училище в рамките на Споразумението за сътрудничество в областта на образованието между България и Виетнам.  

Виетнамският вицепрезидент отбеляза позитивната тенденция на 50-процентов ръст в търговско-икономическия обмен за тази година.

Още от категорията

България е за по-тясно взаимодействие между НАТО и ЕС в Западните Балкани

Западните Балкани имат стратегическо значение за НАТО. Това заяви министърът на външните работи Светлан Стоев на съвместно заседание на министрите на външните работи от НАТО с партньорите Грузия и Украйна в латвийската столица. Той изрази силната..

публикувано на 01.12.21 в 16:19

Ще имаме ли правителство до Никулден?

Първото заседание на новия 47-ми състав на Народното събрание ще се проведе на 3 декември, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Междувременно, първият кръг от преговорите за съставяне на коалиционно правителство с мандат на..

публикувано на 29.11.21 в 11:13

Депутатите се събират на първото си заседание в петък

Президентът Румен Радев свиква на 3 декември първото заседание на новоизбраното Народно събрание. Най-много депутати ще има "Продължаваме промяната" - 67, следват ГЕРБ-СДС с 59, ДПС с 34, БСП с 26, "Има такъв народ" с 25, "Демократична България" с 16 и..

публикувано на 29.11.21 в 09:17