Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Параклисът „Вси Светии“ в Люлин планина - чудесна дестинация за уикенд разходка

Снимка: архив

Софиянци сме привилегировани, защото градът ни е заобиколен от планини, благодарение на което можем по всяко време да избягаме сред природата и да съчетаем досега с чист въздух и зеленина с опознаването на богатото ни културно наследство. Защото целият район около столичния ни град е осеян с множество реликви от миналото - манастири, църкви параклиси, оброчища, следи от старинни крепости ...

Близката до София планина Люлин изобилства с маршрути, които отвеждат до скрити в гората манастирски комплекси, каменни кръстове и параклиси. Чудесна дестинация за приятна уикенд разходка сред природата е малкият параклис „Вси Светии“ над софийския квартал Суходол. До него ще стигнете след 40-минутен пешеходен преход по добре обозначена пътека, свързваща живописните Бонсови поляни със село Мало Бучино. Към параклиса, изграден по Светогорски образец, има малък заслон, кухня и чешма. Край него криволичат бълбукащите води на рекичка. За жалост информацията за „Вси Светии“ е твърде оскъдна. Личи си обаче, че параклисът е сравнително нов. Според някои сведения той е построен през 70-те години на ХХ век.

Още за скритите богатства на Люлин планина, вижте в публикацията Люлин планина – далеч от хората, насаме с природата от колекцията на Радио България.


Съставил: Венета Николова

Още от категорията

Поверието описва св. Петър като суров и стриктен старец, а св. Павел – справедлив, но по-сговорчив

Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е почитан празник от българите. В народната ни традиция той символизира възхода на природата и живота в началото на истинското лято, което у нас обикновено започва в края на юни. Петровден съвпада с периода..

публикувано на 29.06.22 в 05:05

Празнуваме българския фолклор на 22 юни

Денят на българския фолклор – 22 юни, по традиция ще бъде отбелязан с концерт-спектакъл "Време за фолклор“ – постановка и режисура Асен Павлов, основател на ансамбъл "Чинари" . Негова е и идеята за учредяването на празника, честван за пръв път..

публикувано на 22.06.22 в 09:25
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

Джон Атанасов – бащата на електронния компютър

„Българинът – баща на електронния компютър“ така е известен в бащината си родина Джон Винсънт Атанасов , роден на 4 октомври 1903 година в Хамилтън, САЩ. Професионалната кариера на новатора, роден в семейството на българин и ирландка, започва в Щатския..

публикувано на 15.06.22 в 17:03