Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българи даряват на Молдова паметник на генерал Иван Инзов

Снимка: архив

Асоциацията на българите по света дарява на сънародниците ни в Тараклия, Молдова паметник на генерал Иван Инзов /1768-1845 г./. Това съобщи председателят на организацията Младен Станев, цитиран от БТА. 

Паметникът е дело на младия автор Надежда Антова, преподавател в Националното училище по изкуствата във Варна. Изработен е от патиниран бронз и ще бъде поставен върху висок 4,7 метра постамент, уточни Станев. Изработването му е финансирано изцяло от Асоциацията и автора.

Дарението на организацията за сънародниците ни в Молдова е по случай Деня на бесарабските българи, чието честване ще се проведе на 29 и 30 октомври в Тараклия.

Откриването на паметника е планирано за 30 октомври. След това отбелязването ще продължи с етнокултурен фестивал, изложби и концерт на български колективи от Молдова и Украйна.

Генерал Иван Инзов е бил попечител на българските преселници в Бесарабия и защитник на техните права.

Още от категорията

Външно министерство евакуира българи от Южна Африка

10 българи са напуснали Република Южна Африка със съдействието на Министерството на външните работи. Те са евакуирани с румънски полет с други граждани на ЕС. За организацията на завръщането активно са съдействали българските посолства в Претория и..

публикувано на 30.11.21 в 12:49
В Българския теоретичен лицей „В. Левски” в Кишинев

Илияна Йотова: Да върнем влиянието на българската култура зад граница

Липсата на диалог с другите две важни институции в държавата - Народното събрание и Министерския съвет, е попречило да бъдат осъществени голяма част от идеите на президента и вицепрезидента по отношение на политиките към българите зад граница. Това..

публикувано на 27.11.21 в 08:30

Българите в чужбина могат да гледат онлайн филми от „БГ екран онлайн“

Българите зад граница ще могат да гледат свободно в интернет над 20 избрани български филма в рамките на второто издание на кинофестивала „БГ екран онлайн“, който стартира на 29 ноември 2021 г. За това съобщава българското Външно министерство. Събитието..

публикувано на 25.11.21 в 14:27
Подкасти от БНР