Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Две фотоизложби и филм за големия алпинист Боян Петров

Боян Петров
Снимка: архив

Две фотоизложби ще предшестват премиерата в София на филма "Отново съм тук" за големия български алпинист Боян Петров. Първата от тях може да бъде видяна от 1 до 22 ноември в пространството пред "Кино Кабана" до НДК, а втората -  от 22 ноември до 6 декември в градинката пред "Кристал" в столицата. Изложбите ще включват подбрани филмови кадри и фотографии от личния архив на Боян Петров, съобщава сайтът Impressio.

Филмът "Отново съм тук" проследява опита на Боян Петров да изкачи 8-хилядния връх Шиша Пангма, който се оказва последен в кариерата на алпиниста. Именно там Боян изчезва и въпреки мащабната спасителна акция, не е открит.

Българската премиера на лентата ще е на 29 ноември в рамките на "Киномания" и "Дни на предизвикателствата". От 3 декември филмът тръгва в кината в цялата страна."Отново съм тук" е удостоен с награда за най-добър изследователски и приключенски филм от 69-тото издание на филмовия фестивал в Тренто, Италия. Режисьор на лентата е Поли Генчева.

Още от категорията

Ценни експонати и най-старият български филмов плакат в изложба за живота на Васил Гендов

На 7 декември се навършват 130 години от рождението на пионера на българското кино Васил Гендов. Уникална изложба ще разкаже за живота между театъра и киното на създателя на първия български игрален филм „Българан е галант“. Експозицията е..

публикувано на 05.12.21 в 14:45

Думите ще вземат думата по време на Софийския международен литературен фестивал

„Думите имат думата“ е мотото на деветия Софийски международен литературен фестивал. Най-голямото литературно събитие в България ще се проведе между 7 и 12 декември, като за втора поредна година всички събития, срещи и дискусии в програмата му ще..

публикувано на 05.12.21 в 10:35
Теодор Ушев

"Един уикенд на Изток" в Париж с над 30 български творци

Над 30 български творци участват в програмата на фестивала "Един уикенд на Изток", предаде бТВ.  За патрон на събитието е избран аниматорът Теодор Ушев, а писателят Георги Господинов е почетен гост . На въпрос как изглежда българската култура днес, Ушев..

публикувано на 28.11.21 в 14:49
Подкасти от БНР