Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Илияна Йотова:

Наша отговорност е да върнем децата на българите по света в България

Снимка: president.bg

По повод утрешния Ден на бесарабските българи вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна в сградата на Президентството с представители на дружество „Родолюбец“ – културно-просветно дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи.

Вицепрезидентът поздрави бесарабските българи по повод празника им, като изтъкна, че през дългата си величава и трагична история са запазили българското самосъзнание и език. „Наша отговорност е да направим така, че техните наследници да изберат да се развиват в своята прародина“, посочи Йотова.

От дружество „Родолюбец“ бяха повдигнати въпроси, свързани с обучението в български висши училища на чуждестранни студенти от български произход. Беше обсъдено и развитието на единственото българско висше училище в чужбина – Тараклийския университет „Григорий Цамблак“.


Още от категорията

Вписаха новите изобретатели в „Златната книга“ на патентите

Президентът Румен Радев участва в тържествената церемония по вписване на български откриватели и изобретатели в „Златната книга“ на Патентното ведомство.  „Златната книга" е въведена през 1981 г. и се отваря веднъж в годината, за да бъде попълвана с..

публикувано на 08.12.21 в 12:55

Студентите празнуват днес, но настояват за нови форми на организация на учебния процес

Близо 200 000 души се обучават в 52 висши училища в стотици специалности в страната ни. И както повелява традицията – 8 декември е ден за празнуване. Пандемията няма да помрачи веселбата на студентите, които притежават зелен сертификат и ще могат да се..

публикувано на 08.12.21 в 10:59

Новозаразените с Covid-19 за денонощието надхвърлят броя на излекуваните

2299 са новите случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие. 82% от тях са при неваксинирани. Положителни са 8 на сто от направените 27 694 теста, сочи порталът coronavirus.bg. Регистрираните активно болни са 99 663-ма. Новопостъпилите..

публикувано на 08.12.21 в 08:40
Подкасти от БНР