Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български книги в Конгресната библиотека на Буенос Айрес

Снимка: личен архив на Ася и Иван Цанкови

Денят на народните будители се почита особено много и в Аржентина. Голямата българска общност там се прекланя пред паметта на тези видни народни синове. Неслучайно, повечето български дружества, създадени в далечната страна, носят имената на някои от тях – Кирил и Методий, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов.

Тази година светлият ден е по-особен за Гражданската асоциация “Българите в Аржентина” от Буенос Айрес, която никога не пропуска да отдаде дължимото на будителите. За пръв път в историята на българската емиграция в Аржентина, произведения на родни автори намериха място в едно от най-авторитетните книгохранилища на латиноамериканската държава. Дарението е съвместна акция на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ и Съюза на българските писатели, в чест на 1 ноември – Деня на народните будители. А в специална емисия, посветена на толкова тачения празник от българския календар, интернет телевизия Los Búlgaros TV разказа за родолюбивото дело.

Иван и Ася Цанкови

Предисторията

През 2020 година Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ склчюват договор за взаимно сътрудничество със Съюза на българските писатели. Основна цел е снабдяването с българска литература на Конгресната библиотека в Буенос Айрес. Създадена през 1859 година, тя е една от най-големите в Аржентина и има висок престиж не само в страната, но и в целия регион. За многобройната българска диаспора, която се заражда в латиноамериканската страна през първото десетилетие на миналия век,наличието на произведения на наши творци в тази влиятелна културна институция е от огромно значение.

За да се осъществи родолюбивото намерение, Съюзът на българските писатели с председател Боян Ангелов организира широкомащабна дарителска кампания за набиране на книги. Особено се откроява неуморната и безкористна дейност на Георги Николов, свързана с изпълнението на това начинание. Самият той се е специализирал в литературна история и критика, като популяризира творчеството на български писатели зад граница от началните години на родната емиграция, до наши дни.

Даряването на български книги за Конгресната библиотека в Буенос Айрес е жест на заздравяване и доразвиване на културните взаимоотношения между Аржентина и България. Актът съвпада с честването на 90-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Така, в тази знаменателна година, Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ и Съюзът на българските писатели избраха да вървят заедно по стъпките на народните будители, да спазват заветите им и да продължават тяхното дело навсякъде, където има наши сънародници, съхранили жив българския дух, съобщава Аксиния Иванова, председател на „Българите в Аржентина“.

По неофициални данни българите в Аржентина са около 70-80 хиляди, поне така предполагат от Асоциацията. Имало е предложение да бъде направена специална платформа за официалното преброяване на сънародниците ни, която обаче не била възприета от отговорните институции.

Снимки: личен архив на Ася и Иван Цанкови



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37
Снимка: Facebook/ Асоциация за развитие на българската общност в Молдова

Българското беше представено в "Европейското градче" в Кишинев

"Европейско градче" беше открито в центъра на молдовската столица Кишинев на днешния 9 май, специално за Деня на Европа. В събитието се включиха президентът Майя Санду и еврокомисарят Йоханес Хан. В рамките на "Европейското градче" страните членки..

публикувано на 09.05.24 в 17:17