Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български книги в Конгресната библиотека на Буенос Айрес

Снимка: личен архив на Ася и Иван Цанкови

Денят на народните будители се почита особено много и в Аржентина. Голямата българска общност там се прекланя пред паметта на тези видни народни синове. Неслучайно, повечето български дружества, създадени в далечната страна, носят имената на някои от тях – Кирил и Методий, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов.

Тази година светлият ден е по-особен за Гражданската асоциация “Българите в Аржентина” от Буенос Айрес, която никога не пропуска да отдаде дължимото на будителите. За пръв път в историята на българската емиграция в Аржентина, произведения на родни автори намериха място в едно от най-авторитетните книгохранилища на латиноамериканската държава. Дарението е съвместна акция на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ и Съюза на българските писатели, в чест на 1 ноември – Деня на народните будители. А в специална емисия, посветена на толкова тачения празник от българския календар, интернет телевизия Los Búlgaros TV разказа за родолюбивото дело.

Иван и Ася Цанкови

Предисторията

През 2020 година Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ склчюват договор за взаимно сътрудничество със Съюза на българските писатели. Основна цел е снабдяването с българска литература на Конгресната библиотека в Буенос Айрес. Създадена през 1859 година, тя е една от най-големите в Аржентина и има висок престиж не само в страната, но и в целия регион. За многобройната българска диаспора, която се заражда в латиноамериканската страна през първото десетилетие на миналия век,наличието на произведения на наши творци в тази влиятелна културна институция е от огромно значение.

За да се осъществи родолюбивото намерение, Съюзът на българските писатели с председател Боян Ангелов организира широкомащабна дарителска кампания за набиране на книги. Особено се откроява неуморната и безкористна дейност на Георги Николов, свързана с изпълнението на това начинание. Самият той се е специализирал в литературна история и критика, като популяризира творчеството на български писатели зад граница от началните години на родната емиграция, до наши дни.

Даряването на български книги за Конгресната библиотека в Буенос Айрес е жест на заздравяване и доразвиване на културните взаимоотношения между Аржентина и България. Актът съвпада с честването на 90-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Така, в тази знаменателна година, Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ и Съюзът на българските писатели избраха да вървят заедно по стъпките на народните будители, да спазват заветите им и да продължават тяхното дело навсякъде, където има наши сънародници, съхранили жив българския дух, съобщава Аксиния Иванова, председател на „Българите в Аржентина“.

По неофициални данни българите в Аржентина са около 70-80 хиляди, поне така предполагат от Асоциацията. Имало е предложение да бъде направена специална платформа за официалното преброяване на сънародниците ни, която обаче не била възприета от отговорните институции.

Снимки: личен архив на Ася и Иван Цанкови

Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Ирландия

Посолството в Дъблин организира консултации по трудови и социални въпроси

Информационен ден за български граждани по въпроси, свързани с трудови и социални права, организира Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към Посолството на България в Ирландия...

публикувано на 26.02.24 в 14:05

Пижо и Пенда - най-любими на първокласниците от Българското училище “Звънче“ в Сърбитън

Първокласници от Българското училище “Звънче“ в Сърбитън, Великобритания, вече се подготвят за Баба Марта, става ясно от публикация във фейсбук.   Заедно със своите учители децата участваха в творческите работилници за изработка на мартеници в..

публикувано на 25.02.24 в 17:02

Благотворителен базар с мартеници в Милано в полза на български деца с увреждания

Българското училище “Пейо Яворов“ в Милано организира в неделя, 25 февруари, благотворителен базар с мартеници, изработени от майки на деца с увреждания от фондация “Оле Мале”. “ Както всяка година, и този път последната неделя на февруари ще..

публикувано на 25.02.24 в 07:00