Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи от Бесарабия ще изнесат празничен концерт в София

Талантливи млади сънародници от Молдова и Украйна, които учат, работят и живеят в България, ще вземат участие в тържествен концерт по повод Деня на бесарабските българи - 29 октомври. Събитието, организирано от Фондация „Бесарабски българи-98”, ще се състои на 30 октомври от 13.00 часа, в столичното читалище „ Джон Атанасов”, съобщи БТА.

Денят на бесарабските българи е още един повод да се насочи общественото внимание към родната диаспора в Украйна и Молдова и приноса ѝ към развитието на страната ни.

Сред плеядата бесарабски българи, вписали се достойно в историята на България, са Александър Малинов – виден политик, юрист и бивш министър-председател на България, роден в село Пандъкли, Бесарабия, Александър Теодоров-Балан – български езиковед, литературен историк и библиограф, ректор на Софийския университет, роден в село Кубей, Бесарабия, генерал Иван Колев, известен още като „бащата на българската конница”, роден в село Бановка, Бесарабия, и много други.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от Болградския регион се срещнаха с вицепрезидента Илияна Йотова

В президентството ученици от населения предимно с етнически българи Болградски регион в Украйна бяха посрещнати от вицепрезидента Илияна Йотова. Учениците са в страната ни по покана на Югозападния университет "Неофит Рилски“, съвместно с Изпълнителната..

публикувано на 08.07.24 в 17:13

Около 1000 души от Цариброд са затруднени да ходят на работа в България

Според сръбската телевизия Н1, около 1000 души от Цариброд всеки ден минават граничния пункт "Градина – Калотина“ и отиват на работа в София. Но през туристическия сезон на границата се струпват километрични колони от коли и автобуси. Царибродчани, тръгнали..

публикувано на 08.07.24 в 09:18

Литературният конкурс "Изящното перо" вдъхнови десетки българи зад граница и у нас

На 8 юли в Арт салона на БНР-Варна ще се състои церемония по обявяване лауреатите от международния литературен конкурс "Изящното перо-2024" и връчване на грамоти и награди. Конкурсът е по идея на Снежана Галчева от Чикаго, председател на..

публикувано на 07.07.24 в 15:20