Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Чест и слава вам, будители народни!

Снимка: Яна Стаменова

Денят на народните будители е сред най-обичаните български празници. За първи път е отбелязан в Пловдив през 1909 г., но официално е учреден през 1922 г., по предложение на тогавашния министър на просвещението. Според прокламацията на учредителите, това е „ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България”. През 1945 г. празникът бил отменен за няколко десетилетия, но след 1992 г. традицията бързо се възстановява и обогатява.

Будителите в историята

Разбира се, неотменима част от Деня на будителите са музикалните произведения, изпълнени с почит към големите личности от нашата история.

„О, будители народни,
цял низ светли имена,
чисти, сяйни благородни,
вий сте наш'те знамена
нам за вечни времена….“

Тези думи са написани от Добри Христов – представител на първата генерация български композитори, който е автор и на музиката на „Химн на будителите“.

Добри Христов

Роден във Варна, след завършване на гимназията той работи като учител, а през 1899 г. става съосновател и диригент на музикалното дружество „Гусла“. През 1900 г., със средства, събрани от съгражданите му заминава да учи в Пражката консерватория. Там негови преподаватели са Антонин Дворжак, Йозеф Сук и други видни представители на чешката музикална култура. По-късно е преподавател в Държавното музикално училище и Държавната музикална академия в София, дирижира хора на църквата „Свети Седмочисленици“, след това – на катедралния храм „Св. Александър Невски“. Активен участник е при укрепването на българското хорово дело, автор е на значителен брой произведения за светски и църковен хор, за симфоничен оркестър, солови песни и др. Наред с всичко това, той е един от най-значимите изследователи на българския фолклор, теоретик, публицист, истински будител, посветил много от времето си на обучението по музика в общообразователните училища, съзнавайки колко важно е то за духовното израстване на поколенията, родени в следосвобожденска България.
„Чест и слава, вечна слава, вам, будители народни! Ваш'та памет вдъхновява към дела за светли дни…“


Снимки: Яна Стаменова, архив

Още от категорията

Енергия за полет с G.R.A.S.

Група G.R.A.S. е създадена в края на 2004 г. от бивши членове на популярната формация „Фанданго“. Името е абревиатура от малките имена на членовете: Георги Русев - бас, вокали, Росен Сеновски - китари, клавишни (който е в групата до 2008 г.),..

публикувано на 19.01.22 в 09:40

София е фон на видеото към песента „Живот в ремонт“

Петко Славов е композитор, басист, китарист. В началото на 2014 г. излиза първият му солов албум – „Записки на последния влюбен”, който включва 10 песни и може да бъде слушан свободно в Spotify, Itunes, както и на неговия канал в YouTube...

публикувано на 17.01.22 в 09:45

„Не мога да спра“ – най-новият проект на Иван Радуловски

Иван Радуловски е певец, текстописец и продуцент. С музика се занимава от ранна възраст. През 2013 г. участва във втория сезон на “X Factor“, а от 2015 г. започва соловата си кариера. Последната му песен   „Не мога да спра“ известно..

публикувано на 14.01.22 в 09:55
Подкасти от БНР