Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуални измерения на дарителството в България

Кризата направи българина щедър и солидарен

Почти 30 % са нараснали даренията от частни лица в страната

Снимка: pixabay

„Солидарност“ е думата, с която можем да асоциираме 2020 – година на здравна, социална и икономическа криза с глобален обхват и дълготрайни негативни последици. На фона на изключителния темп на разрастване на Covid-19, бяхме свидетели на огромна вълна от човешка съпричастност, грижа и мобилизация – това е един от големите изводи, които прави Българският дарителски форум (БДФ ) в годишния си анализ за обема и тенденциите в дарителството у нас. Проучването се прави за 14-та поредна година, като в последното му издание се отчита изключителен ръст от 19 % на направени финансови дарения от компании, фондации, физически лица и еднолични търговци за спрямо предходната 2019 г.Общата сума възлиза на 117 237 895 лева, уточнява Красимира Величкова, директор на БДФ. Здравната, социалната и образователната сфери остават приоритетни за частните дарители в България.

01.11.21 Красимира Величкова 1„Основният извод от анализа е, че хората в България през 2020 година са били изключително щедри и, разбира се, в солидарност с общите усилия за справяне с Covid кризата. Почти 30 % са нараснали даренията от частни лица в страната, като те са дарили близо 15 милиона лева“обяснява Величкова в интервю за БНР-Благоевград.

Припомняме, че българите бяха поставени на 45 място по щедрост за 2020 година в най-авторитетното проучване, което измерва щедростта в 114 държави – Световния дарителски индекс на КАФ 2020 (CAF World Giving Index). Това е и най-високата позиция, до която се е изкачвала страната ни от създаването на индекса през 2009г.

Българинът дарява по традиция най-много за социални каузи, но в отговор на кризата е нараснал делът на дарителите за здравеопазване – от 42 % до 56 %. Както и в предишни години с най-висока дарителска активност се открояват хората на възраст 30-50 г., икономически активни жители в големите градове.

49 % от общата дарена сума за годината идва от компании – това са малко над 58 милиона лева. „През изминалата година даренията направени от компании, български и международни, изпреварват даренията от фондации,– пояснява Величкова и допълва: – Помним колко много бизнесът помогна в началото на кризата за първите неотложни медицински нужди на болниците, на хората на първа линия“.

Здравният и социалният сектор са най-подпомогнати чрез дарения през миналата година и измества традиционната кауза номер 1 на българското дарителство – образованието, показва още анализът.
Даренията от фондации за 2020 г. в България отбелязват лек спад с 3 % и възлизат на над 44 млн. лева. Тези средства са били насочени основно към справяне със социалните и икономически последици от кризата чрез подкрепа за различни уязвими групи -деца и възрастни с увреждания, самотно живеещи възрастни хора, семейства в крайна бедност и други.

Красимира Величкова

От Българския дарителски форум отбелязват, че годината както в България, така и на глобално ниво, отбеляза безпрецедентен подем на солидарността. Самоорганизиране в неформални групи, стотици доброволчески активности, бърза реакция на бизнеса в отговор на спешни нужди, променени механизми за финансиране и нараснала близост на гражданския сектор с общностите, които подкрепя, са само част от тенденциите, белязали необичайната, трудна, но и щедра 2020-та.

„Зад цифрите в анализа на първо място виждам едно естествено отговорно поведение на българските дарители в кризата. Наблюдавахме засилване на дарителската активност в целия свят. Това е нещо много характерно- когато има криза, да има и вълна на съпричастност. Другото, което стои зад цифрите, е огромното доверие, което се оказа, че има в общността на дарителите към онези, които могат да свършат работа на терен. Към гражданските организации, например. Помните миналата година колко много граждански организации правиха инициативи в подкрепа на най-различни хора и каузи. Разнасяше се храна, доброволстваше се в болници, изобщо имаше най-различни инициативи и гражданските организации бяха онези, чрез които дарителката подкрепа стигна до реално нуждаещите се. И нещото, което няма как през цифрите да се покаже, е голямото ниво на доверие в кризата за това бързо и лесно помощта да стигне до хората“ – обобщава Красимира Величкова.


Съставил: Весела Кръстева / по интервю на Росинка Проданова за БНР-Благоевград/

Снимки: pixabay, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00