Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МВнР към Северна Македония: Говорът на омразата е отрицание на европейските ценности

Снимка: архив

Агресивната политическа кампания, свързана с целенасочена злоупотреба с темата за притежание на българско гражданство по време на предизборната кампания за кмет на Скопие са пореден пример за налаганата в Северна Македония атмосфера на нетолерантност към нейни граждани с българско самосъзнание и към България, се посочва в позиция на българското МВнР. Оттам заявяват, че е категорично неприемливо използването на говор на омраза като инструмент на вътрешнополитическо противопоставяне, както и че подобно поведение е отрицание на основните европейски ценности, посочват от българското Външно министерство.

Република България ще следи с особено внимание всички процеси, свързани със създаването на необходимите условия за свободна самоидентификация и спазване на правата на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония и ще продължи да полага всички необходими усилия за тяхна защита, в съответствие с международното право.

По време на кампанията спечелилата изборите за кмет на Скопие независима кандидатка Данела Арсовска, подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ, беше обвинена, че притежава и българско гражданство, но е скрила това. „Името ми е Данела Йовановска, по името на моя дядо Дане, македонец, скопянин. Цяла Македония знае кой продаде македонските национални интереси“, отговори тя на обвиненията.

Още от категорията

Теодора Генчовска

Диалогът между България и РС Македония е възобновен

Като координатори на процеса на сближаване и възобновяване на диалога между Република Северна Македония и България, външните министерства на двете страни са разширили обхвата на дискусиите. На брифинг в МВнР, министърът на външните работи Теодора..

публикувано на 27.01.22 в 15:11
Кирил Петков

България залага на дипломацията по отношение кризата в Украйна

България продължава да настоява за дипломатическо решение на кризата в Украйна и остава лоялен и предвидим партньор в НАТО, а водеща в българската отбранителна система ще бъде националната армия – български войски, българско командване и българско..

публикувано на 27.01.22 в 12:02

Засега няма да евакуираме българските дипломати от Украйна

Правителството разполага с план за изтеглянето на нашите дипломати от Украйна, ако рискът от военен конфликт в региона се повиши. На брифинг в парламента, премиерът Кирил Петков посочи, че при необходимост ще бъдат изпратени и самолетите за евакуацията,..

публикувано на 26.01.22 в 18:51
Подкасти от БНР