Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българската икономика остава ангажирана със зеления преход

Снимка: БГНЕС

България е напълно решена да работи за свиване на парниковите емисии с 55% до 2030 г. и за  климатична неутралност до 2050-та. Това заяви служебният премиер Стефан Янев пред Климатичната конференция на ООН в Глазгоу.

Страната ще изпълни поетите задължения по Парижкото споразумение и еврозаконодателството, обеща Янев. Той е подчертал, че при трансформацията на икономиката в зеления преход трябва да се вземат предвид националните особености, за да бъде процесът справедлив. Премиерът е изтъкнал, че нова пътна карта за декарбонизация на българската индустрия е залегнала във внесения План за възстановяване и устойчивост в ЕС, като се предвижда прекратяване на ползването на въглища до 2038 - 2040 г.

Още от категорията

Теодора Генчовска

Диалогът между България и РС Македония е възобновен

Като координатори на процеса на сближаване и възобновяване на диалога между Република Северна Македония и България, външните министерства на двете страни са разширили обхвата на дискусиите. На брифинг в МВнР, министърът на външните работи Теодора..

публикувано на 27.01.22 в 15:11
Кирил Петков

България залага на дипломацията по отношение кризата в Украйна

България продължава да настоява за дипломатическо решение на кризата в Украйна и остава лоялен и предвидим партньор в НАТО, а водеща в българската отбранителна система ще бъде националната армия – български войски, българско командване и българско..

публикувано на 27.01.22 в 12:02

Засега няма да евакуираме българските дипломати от Украйна

Правителството разполага с план за изтеглянето на нашите дипломати от Украйна, ако рискът от военен конфликт в региона се повиши. На брифинг в парламента, премиерът Кирил Петков посочи, че при необходимост ще бъдат изпратени и самолетите за евакуацията,..

публикувано на 26.01.22 в 18:51
Подкасти от БНР