Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС излиза с решение дали ще се броят разписките от машинното гласуване

Снимка: БГНЕС

Днес, 4 ноември, става ясно дали на изборите след десет дни ще се броят всички разписки от машинното гласуване. След като изслуша аргументите на представителите на три от регистрираните за участие във вота коалиции, че решението на ЦИК да се преброяват разписките е незаконосъобразно, ВАС ще се произнесе днес по казуса.

ЦИК изпрати писмено становище, с което поиска съдът да отхвърли жалбите на трите формации.

Припомняме, че преди изборите за 46 Народно събрание на 11 юли ВАС вече е разглеждал сходен казус. Тогава магистратите се произнесоха, че според Изборния кодекс единственият начин за отчитане на резултатите от вота е чрез отпечатване на протокола от системата и че той не съдържа изискване за проверка и преброяване на контролните разписки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45