Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Заради ниската ваксинация ЕБВР понижи прогнозата си за България

Снимка: архива

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прогнозира, че икономиката на България ще нарасне с 4,2% през 2021 г., компенсирайки спада с 4,2% през 2020 г. Това е понижение спрямо юнската оценка на ЕБВР, според която до декември т.г. БВП на страната се очакваше да нарасне с 4,5%. 

В ноемврийския си доклад „Регионални икономически перспективи” ЕБВР залага  растеж на БВП в България през 2022 г. с 4,4%. Прогнозата е с 0,4% по-висока спрямо юни, когато очакването бе за нарастване от 4 на сто. 

Като рискове пред българската икономика, понижаващи оценките, са изброени ниския процент на ваксиниране срещу Covid-19 и продължаващата политическа криза, посочва ЕБВР. 

     


Още от категорията

Бюджетният дефицит вероятно ще достигне 6%

Изчислено на базата на внесения бюджет, за 2022г. е предвидено дефицитът за тази година да бъде 4.1 на сто, коментира на брифинг Кирил Ананиев от ГЕРБ , цитиран от БТА. По думите му, обаче това не е истинската цифра, защото в края на миналата..

публикувано на 22.01.22 в 14:21

Кредитният рейтинг на България е с положителна перспектива

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. Той е с положителната перспектива и отразява плановете на..

публикувано на 22.01.22 в 11:03

Австрийският бизнес е значим инвеститор и работодател в България

Австрийската търговия с България нарасна с 26%. Това заяви австрийският посланик в София Андреа Вике на среща с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.   Австрия остава един от водещите инвеститори в страната. 4,6 млрд. евро са..

публикувано на 20.01.22 в 12:35
Подкасти от БНР