Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонско списание представя български поетеси

Снимка: БНР-Бургас

В двоен брой списание „Книжевно житие” от Северна Македония представя 32 съвременни български поетеси. Съставителите на специалното издание Роза Боянова и Бранко Цветкоски запознават македонската литературна публика с няколко поколения от талантливи българки поетеси. Идеята за алманаха дойде от северномакедонска страна, каза пред БНР-Бургас Роза Боянова.

„Поканата дойде от Бранко Цветковски. Той е учредител и главен редактор на сп. „Книжевно житие" от Скопие. Познава доста от българските поети и предложи да направим антология на поетеси, които са живи наши съвременници. Аз започнах да издирвам имената, творчеството на най-добрите, според мен, той също имаше свои предложения и така двамата сме съставители на антологията", разказва Боянова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Земята на розите" – филм за надеждата, че можем да сме по-добри и приемащи хората с увреждания

Данни от преброяването на населението у нас, проведено през 2021 година, сочат, че в страната живеят 654 547 лица, които имат призната трайно намалена работоспособност или степен на увреждане. От тях 22 248 са деца, а 632 299 са лицата на възраст 16 и..

публикувано на 09.07.24 в 07:05
Служебният министър Найден Тодоров

Работещите в културата не създават вкуса на обществото, каза министър Тодоров

"По един уникален начин е намерено, как всеки сектор в културата да се финансира погрешно. Хората на изкуството в момента работят точно като фабрики и вместо да създават вкуса на обществото, те са принудени да се водят по този вкус, за да спечелят повече..

публикувано на 08.07.24 в 09:04
Монаси от манастир в Дхамаршала, Индия

Монаси от Тибет представят в Бургас хималайската култура

Монасиот Тибет пристигат на 6 юли в Бургас. Делегацията от Фондация за хималайска култура включва Лобсанг Фънтсок – председател, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и..

публикувано на 06.07.24 в 09:15