Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Из Новия свят“ – концерт на Радиосимфониците, гостува тромпетистът Мирослав Петков

Снимка: concertgebouworkest.nl

Симфоничният оркестър на БНР кани своята публика на 5 ноември в зала „България“, а концертът е под мотото „Из Новия свят“. Главният диригент Марк Кадин е подбрал произведения, свързани с „двете Америки“  – „Легенда за Милиано“ (Leyenda de Miliano) от съвременния мексикански композитор Артуро Маркес , „Бикът на покрива“ (Le Bœuf sur le toit) от Дариус Мийо, както и две произведения от Джордж Гершуин – Кубинска увертюра и „Рапсодия в синьо“. Солист в „Рапсодията…“ е Мирослав Петков. Произведението ще прозвучи във версията за тромпет и симфоничен оркестър, направена от Тимофей Докшицер.

Мирослав е преподавател по тромпет в Амстердамската консерватория
 (Conservatorium van Amsterdam) и първи тромпетист на Кралския Концертгебау оркестър (Concertgebouworkest). Той е вторият българин в състава на престижния оркестър след Веско Ешкенази – концертмайстор от десетилетия.

Концертът на 5 ноември бележи първата изява на младия тромпетист като солист на СО на БНР, което е много специално и важно преживяване, споделя той в интервю за БНР.

Съставил: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15