Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на обявите за дистанционна работа

Зеленият сертификат вече се появява като изискване

Снимка: unsplash

Продължава да се наблюдава ръст на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа и делът им през октомври е13,5%. Увеличението спрямо предходния месец е със 7%, като за последните четири месеца този ръст е 29%, показва проучване на динамиката на пазара на труда у нас, изготвено от HR компания и популярен кариерен сайт. 

Като цяло през октомври е регистриран спад на публикуваните обяви за работа - броят им е почти 44 000, което е с 8,4 на сто по-малко спрямо септември. Ако направим сравнение на годишна база обаче ще видим, че обявите са с 55% повече от октомври 2020 г.

На първо място по дял на новите обяви за работа продължава да бъде секторът „Търговия и продажби“ - с 21%. ИТ-браншът все по-уверено задържа втората позиция, като е увеличил своя дял от 16% на 18%, а на трето място остава „Производство“ с 15%.

За редица позиции започва да се наблюдава тенденция да се изисква от кандидатите наличие на т. нар. зелен сертификат, удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу Covid-19 или неговото преболедуване. За момента броят на обявите с такива изисквания е много малък (едва 0,2% от всичк), но, подобно на други държави, е възможно той да нараства поради все така високата заболеваемост и необходимост от предоставяне на безопасни условия на труд. Засега преобладаващите обяви с  такова изискване са в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Обслужващи дейности“, посочват авторите на проучването.

Съставил: Гергана Манчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25