Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ръст на обявите за дистанционна работа

Зеленият сертификат вече се появява като изискване

Снимка: unsplash

Продължава да се наблюдава ръст на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа и делът им през октомври е13,5%. Увеличението спрямо предходния месец е със 7%, като за последните четири месеца този ръст е 29%, показва проучване на динамиката на пазара на труда у нас, изготвено от HR компания и популярен кариерен сайт. 

Като цяло през октомври е регистриран спад на публикуваните обяви за работа - броят им е почти 44 000, което е с 8,4 на сто по-малко спрямо септември. Ако направим сравнение на годишна база обаче ще видим, че обявите са с 55% повече от октомври 2020 г.

На първо място по дял на новите обяви за работа продължава да бъде секторът „Търговия и продажби“ - с 21%. ИТ-браншът все по-уверено задържа втората позиция, като е увеличил своя дял от 16% на 18%, а на трето място остава „Производство“ с 15%.

За редица позиции започва да се наблюдава тенденция да се изисква от кандидатите наличие на т. нар. зелен сертификат, удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу Covid-19 или неговото преболедуване. За момента броят на обявите с такива изисквания е много малък (едва 0,2% от всичк), но, подобно на други държави, е възможно той да нараства поради все така високата заболеваемост и необходимост от предоставяне на безопасни условия на труд. Засега преобладаващите обяви с  такова изискване са в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Обслужващи дейности“, посочват авторите на проучването.

Съставил: Гергана Манчева

Още от категорията

Иван Иванов и Януш Войчеховски

Министърът на земеделието се срещна с еврокомисар Войчеховски

В рамките на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство, което се проведе в Брюксел, министърът на земеделието Иван Иванов се срещна с комисаря по земеделие и развитие на селските региони Януш Войчеховски. Двамата са обсъдили напредъка по изготвянето..

публикувано на 17.01.22 в 18:25
министър Даниел Лорер

Ваксинацията е условие за привличане на инвеститори

Инвеститорите са заобикаляли България, защото им е пречело голямото ниво на корупция и липсата на специалисти. „Сега имаме поток от инвеститори и такива, които се връщат”, заяви пред bTV министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Първите пари..

публикувано на 15.01.22 в 13:04
Николай Павлов

„Булгаргаз” обещава по-ниска цена на газа за март

Днес „Булгаргаз” ще внесе предложение до Комисията за енергийно и водно регулиране за поевтиняване на газа за март с поне 12-13%. Това обяви пред „Нова телевизия” изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов и заяви, че „Булгаргаз” прави..

публикувано на 11.01.22 в 07:05
Подкасти от БНР