Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев даде заявка за оставка

В началото на седмицата, след като партията му загуби балотажа на местните избори в редица градове, включително в столицата Скопие, Зоран Заев заяви, че подава оставка като премиер на Северна Македония и лидер на Социалдемократическия съюз. Партиите от управляващата коалиция го призоваха да се откаже от решението си, което те смятат, че е емоционално и прибързано. Според експерта по Балканите Райна Асенова от БТА, ако оставката на Заев стане факт, един от възможните варианти е управляващото мнозинство да издигне друг кандидат за премиер – най-вероятно вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров, известен с антибългарската си реторика. В този случай „ни очакват доста трудни моменти“, каза Асенова пред БНР „Христо Ботев“.

„Отворени Балкани“: Северна Македония е пример за неуспеха на ЕС

В Белград се проведе поредна среща на инициативата „Отворени Балкани“. В края на форума президентът на Сърбия Александър Вучич, премиерът на Албания Еди Рама и вицепремиерът на Северна Македония Никола Димитров излязоха със съвместна декларация, в която остро разкритикуваха ЕС за липсата на практически напредък в евроинтеграцията на региона. В документа те посочиха, че процесът на разширяване продължава само декларативно, предаде „Фокус“. „Северна Македония е „отличен пример“ за неуспеха на ЕС да изпълни обещанията си. Правителството й направи много, за да отговори на исканията на Брюксел, само за да се окаже изолирано и оставено да се справя с последствията от решенията на ЕС“, се казва в декларацията.

Пропадна и вторият опит за съставяне на правителство в Румъния

Политическата криза в Румъния се задълбочава на фона на ширещата се здравна криза в епидемията от Covid-19. Предложеният за премиер Николае Чука призна, че не може да състави правителство. Румъния е в политическа криза от началото на октомври, когато либералният премиер Флорин Къцу загуби вот на недоверие в парламента. До него се стигна след като коалиционен съюзник напусна правителството на Къцу заради „диктаторското му отношение“. После президентът Клаус Йоханис посочи за премиерския пост бившия еврокомисар по земеделието Дачиан Чолош, но той не успя да си осигури необходимото мнозинство в парламента. Това се повтори и със следващия предложен от Йоханис - генерала, служил в Ирак и Афганистан, и министър на отбраната на страната Николае Чука.

Израелска електроника ще следи разделителната линия в Кипър

Кипър подписа споразумение с израелските военни за изграждане на система за електронно наблюдение, която да следи случващото се по протежение на охраняваната от ООН Зелена линия през разделения остров. „Тя ще ни предоставя изображения 24 часа в денонощието“, уточни говорителят на кипърското Министерство на отбраната Христос Пиерис, цитиран от БГНЕС. 180-километровата Зелена линия разделя средиземноморския остров от изток на запад след 1974 г., като прокарва граница между Република Кипър и самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република, призната само от Анкара. Системата за наблюдение ще следи за контрабанда и незаконна миграция, но и ще служи на военното разузнаване, заявиха официални лица. Очаква се системата на стойност 27,5 млн. евро да бъде изградена до три години.

По-строги противоепидемични мерки в Гърция

Гърция отново затяга противоепидемичните мерки, както и контрола върху тях. От тази събота входът на обществени места ще е само със зелен сертификат. Неваксинираните ще трябва да представят отрицателни тестове навсякъде с изключение на хранителните магазини, аптеките и църквите, предаде от Гърция кореспондентката ни Катя Пеева. Собствениците на търговски обекти настояват за помощи, за да не фалират. Заведенията очакват оборотът им рязко да спадне, защото 40% от гърците не са ваксинирани. 8000 полицаи денонощно ще проверяват и налагат глоби при нарушения.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС


Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30