Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В с. Глухар хората са уморени от избори, но гласуват с надежда да се върнат младите от чужбина

Над 1/3 от жителите на селото са в чужбина

Снимка: Илияна Типова

Хората в малкото село Глухар имат отговорно отношение към предстоящите, трети по ред избори за 2021 година. Но вече не вярват, че от това зависи да дойде промяна към по-добър живот. Съвсем трезво преценяват, че политиката се решава в София, а грешките там рефлектират върху тях с пълна сила. Съзнават, че най-големият проблем, предизвикан от егоизма на политиците, за които хората остават винаги на заден план, е бедността и това, че повечето от децата им ги няма в селото. Заминали са за чужбина да търсят препитание. Това най-много тежи на жителите на Глухар и не са оптимисти, че нещо ще се направи, за да се върнат отново младите в България.

Иначе, селото е едно от благоустроените села в района на Кърджали, намира се само на 6 км южно от областния град. Има училище, библиотека, магазин, аптека, административна сграда и ж.п. гара. Голяма част от жителите му са мюсюлмани и през 2010 г. е построена, с дарения на фирми от Кърджали и от местни жители, и голяма джамия.


Въпреки предимствата за добър живот в това планинско селце, хората продължават да заминават зад граница, споделя пред БНР Кърджали кметът Еркан Юсеин, който четвърти мандат оглавява администрацията на с. Глухар.

Еркан Юсеин
„В Глухар живеят постоянно около 750 души. По постоянен адрес сме над 2100, обаче повечето живеят в чужбина. Освен тези с двойно гражданство. Има и много млади хора, които само работят навън. Обикновено през лятото селото набъбва до 1200, 1300 души. Глухар е хубаво място за живеене, може да се каже, че е сред най-добре устроените в областта. Улиците са благоустроени, почти няма неасфалтирани. Основният ни проблем е преселението на хората. Спомням си през 2007 г., когато станах кмет, светеха само 15 крушки. В момента са 366. Но тогава само имащите право да гласуват бяха 720 души, а в момента това е общо броят на хората в селото. Този проблем не е само за община Кърджали, а за цяла България – няма хора, заминават си”.

Хората от с. Глухар казват, че не са се затруднили от машинното гласуване през юли и не се притесняват от настоящия вот. Вече са уморени от избори, но няма да се откажат да излязат да гласуват, защото може би този път политиците в София ще се разберат и по-скоро ще съставят ново правителство. Хората от селото не са престанали да вярват, че ще се появи сила, която ще направи България по-добро място за живеене. И понеже днес вотът е 2 в 1 – ето какъв си представят бъдещия президент на България жителите на Глухар:

„Обединител на нацията, но малко ме съмнява дали ще успеят да образуват правителство. Но дано стане, да има правителство и положението да се оправи, защото сега със служебни правителства е по-трудно. Ще гласувам с надеждата да има силно правителство да се оправи икономиката, младите хора да не бягат в чужбина и да се стабилизира българската икономика”, казва един от 1900-те души в избирателните списъци на селото.

Силно правителство, стабилно управление и в България изцяло да се промени  положението – повтарят като мантра хората, а една жителка на малкото село в Южна България допълва:

„Умориха се хората от гласуване, но аз казвам, че всеки трябва да отиде до урните и да гласува за по-добро бъдеще, по-добри дни. Защото, ако продължаваме с избори на всеки 3-4 месеца, ще доведем до фалит държавата. Всичко опира до нашите пари. Този път гласуваме за парламент и президент в един и същи ден, изборите ще са малко по-сложни и има вероятност да се объркат хората. Но гласуваме с надежда – да останат хората, да не бягат от държавата и някой ден да се върнат младите хора в Глухар”.


Съставил: Гергана Манчева (по репортаж на Илияна Типова и Божидар Чолаков, БНР Кърджали)

Снимки: Илияна Типова, Божидар Чолаков, Facebook / @GluharKoyu, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остава в сила червеният код за много големи горещини в цялата страна

В четвъртък  ще е слънчево и много горещо. След обяд в Северна България и западните масиви ще се заоблачи, ще духа вятър и на места значително ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 19° и 25°, в София 20°. Максималните ще са от 37° до..

публикувано на 17.07.24 в 19:05

България днес - 17 юли 2024 г.

В „България днес“ на 17 юли ще говорим за транспортните затруднения на българите в Цариброд до работните им места в нашата страна и възможното решение на ситуацията. След това ще припомним историята на едно най-красивите златни..

публикувано на 17.07.24 в 19:00

Българите ще могат да влизат в Беларус без виза и през сухопътните граници

Беларус временно разшири безвизовия режим за България и още 34 страни. Лидерът на Беларус Александър Лукашенко одобри предложението гражданите на 35 държави, вкл. България, да влизат без визи през шосейни и жп гранични пунктове и да остават в страната до 30..

публикувано на 17.07.24 в 18:50